Амфилохије тражи: О Закону о слободи вероисповести после Божића

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, након разговора са црногорским премијером Душком Марковићем, саопштио је да не желе да се закон о слободи вероисповести укине, већ да се донесе кроз дијалог са црквом и осталим верским заједницама. Истакао је да неки делови закона свађају, а не мире народ, те да се морају усагласити и позвао да се доношење закона одложи за период после Божића. Премијер Душко Марковић информисао је парламент о разговору са митрополитом Амфилохијем, који је тражио да влада повуче предложени закон о слободи вероисповести, али да договор о томе није постигнут.

"Разговарали смо, ми желимо да Влада овакав приједлог закона треба да одложи за период послије Божића, а не да се свађамо кад је Божић", рекао је Амфилохије новинарима испред Владе.

Захвалио се црногорском премијеру на позиву и поручио да је Марковић показао да је разуман човек.

"Понављамо да ми желимо не да се укине закон који је предвиђен, него да тај закон буде донесен кроз дијалог са црквом и са осталим вјерским заједницама. Тог дијалога до сада није било и ми сада тражимо да се овако како је формулисано мијењају неки дјелови тога закона који апсолутно не доносе мир него неспокојство и несрећу, према томе тражимо да се то одгоди за послије Божића, да се не свађамо око Божића", рекао је Амфилохије.

Амфилохије је, након разговора са Марковићем, дошао код окупљених грађана и свештенства на мосту Блажа Јовановића и пренeо им о чему је разговарао са председником Владе.

Посланици црногорског парламента расправљају о Предлогу закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.  

"У питању је неповерење, а не закон" 

Након састанка са митрополитом Амфилохијем. Марковић је, у парламенту, рекао да је стекао утисак да је у питању неповерење, односно ирационалан страх који је наметнут озбиљним манипулацијама са стране. Премијер је саопштио да је митрополиту дао гаранције и уверења да Закон о слободи вероисповести нема никакву скривену агенду. 

Састанак са Амфилохијем потврда је потпуне спремности да уважимо и саслушамо посланике који у овом дијалогу различито размишљају о овом питању, рекао је Марковић.

"Други разлог зашто сам прихватио овај састанак је чињеница да о духовним и вјерским питањима која се преламају и преко овог закона треба разговарати са првим човјеком МЦП и да његова аргументација могу бити основ за нека рјешења", рекао је Марковић, преноси РТЦГ.

Трећи разлог је и тај што је хтео да да гаранције да овај закон нема злокобну мисију у односу на МЦП.

"Дао сам гаранције и увјерења да овај закон нема никакву скривену агенду, да је то закон који не угрожава никакву црногорску митрополију нити било који објекат који може да доведе у питање положај било којег свештеника", рекао је Марковић. 

"Дајући те гаранције дао сам примјере и указао да је Влада била веома трпељива и у оним ситуацијама када се драстично кршио и није примјењивао црногорски закон и да ми је митрополит рекао да није било ту његовог благослова", казао је премијер.

Марковић је рекао да је митрополит тражио да Влада повуче закон, додајући да је то у интересу свих. 

"Схватио сам да је у питању недостатак повјерења. У питању је ирационалан страх, који је наметнут озбиљним манипулацијама са стране. Дао сам гаранције и увјерења да овај Закон нема никакву скривену агенду", казао је он.

"Потенцирали смо да је дијалог неопходан. И до сада само имали дијалог, али по оцјени МЦП, недовољан и недовољно инклузиван", рекао је Марковић.

"Јасно је због чега се не слажемо. Иако су митрополит и његови сарадници рекли да је закон добар осим у дијелу од члана 62. до 64. У питању је неповјерење, а не закон, у питану је страх који је наметнут укупним друштвеним дијалогом", казао је он.

Ирационални однос према овом закону наметнут је са разних страна у друштвеном и политичком животу Црне Горе.

"Узмите све у обзир, немојте повлађивати ситним интересима и спекулацијама, на нама је одговорност, а не на играчима ван овог терена, зато вас, посланиче Мандићу, и позивам да из ове ситуације изађемо с пуним разумијевањем. Ја сам спреман да то повјерење градимо већ од 8. јануара", рекао је Марковић.

Спремни смо да сутра кренемо у разговор са МЦП и да закључимо уговор, као и са другим вјерским заједницама. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се