Preminuo novinar, publicista i pisac Denis Kuljiš

U Zagrebu je u nakon kratke i teške bolesti u 68. godini preminuo hrvatski novinar Denis Kuljiš, javlja "Jutarnji list".

Denis Kuljiš je rođen u Splitu 8. decembra 1951. godine. Na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu studirao je Opštu lingvistiku i sociologiju, a novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih i prvi važniji posao bio mu je 1979. u Poletu, a godinu kasnije i u dnevnim novinama Vjesnik.

Bio je urednik u Startu, pomoćnik glavnog urednika Danasa, a radio je i za Studio.

Sa partnerima je 1989. godine osnovao medijsko preduzeće "Medija pres" koje je učestvovalo u pokretanju prvog privatnog nezavisnog političkog sedmičnog lista u Hrvatskoj – Globusa.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem listu i Večernjem listu, te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i BiH.

Osim novinarskim i kolumnističkim radom, Kuljiš se intenzivno bavio i publicistikom, a njegova zbirka novinskih tekstova i feljtona "Majmuni, gangsteri i heroji" objavljena je u Zagrebu 2001. godine, a godinu dana kasnije i u Beogradu, javlja Jutarnji list.

Knjigu "Dva pamfleta protiv Tuđmana" objavio je 2005, a iste godine iz štampe je izašao i nastavak "Majmuna, gangstera, i heroja", ovoga puta sa dodatnim opisima "geniji, lupeži i papci". Bile su to satirične, britke, neretko i vrlo brutalne biografije poznatijih Hrvata.

U saradnji sa istoričarom Vilijamom Klingerom 2013. godine objavio je knjigu "Tito: Neispričane priče", a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga "Titov tajni imperij".

Bio je oženjen i ima dvoje dece.

Novinarstvo izgubilo vrhunskog novinara

Dugogodišnji novinar i vojni analitičar Miroslav Lazanski navodi da smrt Denisa Kuljiša predstavlja veliki gubitak za novinarstvo u Hrvatskoj i Srbiji.

"Denis je bio jedan od najvećih urednika bivše Jugoslavije, neko čija su novinarska saznanja bila dragocena svima nama. Imao je izuzetan talenat da nanjuši dobru temu, brz u reakciji. Izuzetno obrazovan, imao je šarmantan cinizam u svakom nastupu. Njegova prerana smrt predstavlja veliki gubitak za novinarstvo u Hrvatskoj i Srbiji", navodi Lazanski.

Ističe da je Kuljiš osećao i živeo za novinarstvo, da je bio inicijator da se piše o modernim tehnologijama u vremenu kada je ta tema bila zabranjivana.

Dodaje da je rado dolazio u Beograd.

"Rado je dolazio u Beograd, kako za vreme bivše Jugoslavije, tako i sada. Često smo šetali pored reke i diskutovali o vojnim temama. Novinarstvo je izgubilo vrhunskog novinara, urednika i pisaca", zaključio je Lazanski.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 18. avg 2019, 15:30) - anonymous [neregistrovani]

Velika Zaguba

Veliko saučešče njegovoj familiji, bio je odličan i korektan novinar! Slavamu!

(nedelja, 18. avg 2019, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Dobar bio!

Uvijek zanimljiv,na koju god temu da je govorio.
Hrabar kao novinar,i tukli su ga ali nije odustajao...

(nedelja, 18. avg 2019, 14:27) - anonymous [neregistrovani]

Jedan od retkih novinara iz Hrvatske, koji........

…….nije bio opterecen - mrznjom! Laka mu zemlja, I slava mu!