Đukanović: SPC se meša u strateška opredeljenja politike Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da Srpska pravoslavna crkva pokušava da od vernika u Crnoj Gori stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to, kaže, vrlo često radi na neprimeren način.

Milo Đukanović je, u intervjuu za Radio-televiziju Crne Gore, rekao da je važan faktor podeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva.

"SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimjeren način, brutalnim rušenjem pravnog sistema države Crne Gore i mješanjem u ono što su strateška opredjeljenja državne politike Crne Gore", rekao je Đukanović.

Epilog, ističe, ne vidi u formiranju nacionalne crkve u kojoj će Crnogorci proterivati Srbe.

Komentarišući pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Đukanović navodi da ga je dobio nedelju dana nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je, kaže, pisano u Crnoj Gori.

"Crna Gora će imati autokefalnu crkvu" 

Predsednik Crne Gore model za prevazilaženje podela vidi u formiranju Pravoslavne crkve Crne Gore, koja će "otvoriti vrata za sve verujuće ljude pravoslavne veroispovjesti, a koja će doprineti daljoj društvenoj koheziji Crne Gore".

"Želim da pomognem da izađemo iz ovog stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore i iz tog projekta ni najmanje ne isključujem Mitropoliju crnogorsku-primorsku i njihovo svještenstvo i vrata su im širom otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da tradicionalno ostanu dio problema", rekao je Đukanović.

Ukazuje da je "neupitno da je postojala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju je osnovao tadašnji gospodar Crne Gore Ivan Crnojević".

Napominje da brojni istorijski dokumenti svedoče o autokefalnosti CPC.

"Autokefalna pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima svoju istoriju i tradiciju i zaista je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da, baveći se identitetskim pitanjima i temeljeći svoju duhovnost, krene u operaciju obnove Crnogorske pravoslavne crkve", rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore ističe da ni država nije obnovljena za godinu dana, pa tako neće, kaže, ni autokefalna CPC.

"Potrebno je napraviti dobru strategiju i ja nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe. Dakle, Crna Gora će bez sumnje imati autokefalnu crkvu", rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore odbacio je optužbe da vlast, potenciranjem obnove autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, provocira podele kako bi duže vladala.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво