Grčka, Kocijas podneo ostavku zbog sporazuma sa Skopljem

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas podneo je ostavku posle žestoke svađe sa ministrom odbrane Panosom Kamenosom zbog dogovora Atine i Skoplja oko novog imena Makedonije, javlja Katimerini. Premijer Aleksis Cipras prihvatio ostavku i preuzeo Ministarstvo inostranih poslova kako bi, kako kaže, obezbedio uspešno okončanje Prespanskog sporazuma.

Kako navode izvori u grčkoj vladi, Kocijas je ostavku podneo rezigniran jer ga premijer Aleksis Cipras nije podržao tokom rasprave sa ministrom odbrane.

Kamenos je, istovremeno, optužio Kocijasa da je "Sorosov čovek" kao i da je loše upravljao tajnim fondovima ministarstva spoljnih poslova.

"Došao je trenutak da se odluči ko ide, a ko ostaje. Premijer i neki ministri su izabrali juče, a i ja sam napravio izbor. Ipak, dobro je setiti se poslovice: Želeli su da me zakopaju duboko, ali su zaboravili da sam ja seme", napisao je Kocijas na Tviteru.

Cipras je rekao da je preuzeo Ministarstvo inostranih poslova nakon ostavke Nikosa Kocijasa da bi, kako je rekao, obezbedio uspešno okončanje Prespanskog sporazuma.

Cipras je u izjavi novinarima rekao da je pozvao makedonske parlamentarne stranke da podrže ustavne amandmane u debati koja je u toku i dodao da Atina neće prihvatiti članstvo te zemlje u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji pod imenom "Republika Makedonija".

Cipras je istovremeno zahvalio Kocijasu zbog, kako je rekao, njegovog "dragocenog doprinosa svih ovih godina u nadogradnji geopolitičke uloge zemlje".

Premijer je dodao i da ministrima "neće tolerisati besmislene razgovore i samoinicijativne strategije".

Detalji svađe dvojice ministara nisu poznati, ali grčki mediji javljaju da je sporazum sa Makedonijom jedan od glavnih razloga sukoba Kocijasa i Kamenosa, koji slovi za žestokog protivnika sporazuma Atine i Skoplja oko imena Makedonije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво