Linta: Povlačenje poternice za Glavašem ruganje žrtvama

Miodrag Linta ocenjuje da je odluka Županijskog suda u Zagrebu da povuče poternicu za Branimirom Glavašem, koji je nedavno pušten na slobodu, predstavlja nastavak ruganja sa srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta je, u pisanoj izjavi medijima, apelovao na Evropsku uniju, OEBS i Savet Evrope da izvrše pritisak na Hrvatsku da počne da osuđuje zločince na kazne koje su primerene težini zločina i da, kada ih osudi, prestane da traži način za njihovo brzo oslobođenje, prenosi Tanjug.

Linta je podsetio da je Županijski sud desetak dana ranije raspisao poternicu za Branimirom Glavašem nakon odluke Ustavnog suda Hrvatske da ukine pravosnažnu presudu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i 1992. godine.

"Strašna je spoznaja da je hrvatsko pravosuđe pustilo na slobodu jednog okorelog ratnog zločinca i time poslalo jasnu poruku preostalim Srbima u Hrvatskoj šta im se može ponovo desiti u budućnosti", rekao je Linta i dodao da je to još jedan dokaz da je Hrvatska jedina članica Evropske unije koja štiti svoje ratne zločince.

Poseban problem je, kako navodi, to što hrvatsko društvo na Hrvate koji su učinili stravične zločine prema Srbima gleda kao na heroje, a ne zločince.

On smatra i da se sve više pokazuje da je EU napravila veliku grešku kada je odlučila da Hrvatskoj progleda kroz prste i primi je u svoje članstvo 1. jula 2013. godine.

Hrvatska, kako tvrdi, dve i po godine od prijema u članstvo ne ispunjava preuzete obaveze u vezi sa poboljšanjem nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa i kažnjavanje ratnih zločina, i na taj način zloupotrebljava poverenje koje je nezasluženo dobila od EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво