Izraelska blokada Gaze neodrživa

Francuska i Britanija osuđuju situaciju u pojasu Gaze i insistiraju na međunarodnoj komisiji u istrazi incidenta u kome je poginulo devet osoba. Turska zahteva sankcije protiv Izraela. Četvorica palestinskih terorista ubijena jutros.

Situacija u pojasu Gaze i dalje je napeta, pošto je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, odbacio predlog Ujedinjenih Nacija da se osnuje međunarodna istražna komisija o prošlonedeljnom incidentu, u kome je devet propalestinskih aktivista poginulo u pokušaju probijanja blokade pojasa Gaze.

Izraelska vlada ne želi međunarodnu istragu, ali sa zvaničnim Vašingtonom razmatra druge mogućnosti. Naglašava da je blokada pojasa Gaze neophodna, radi bezbednosti zemlje.

Vašington je saopštio da izraelska blokada pojasa Gaze ne može da opstane u obliku u kom trenutno postoji i da treba da se iznađu nove procedure za dostavljanje pomoći tom području.

Francuska i Britanija smatraju da je situacija u tom području neodrživa, nude pomoć Evropske Unije i pozivaju Izarel da, ipak, prihvati međunarodnu istragu.

"Verujemo da je neophodan bar minimum međunarodnog prisustva tokom istrage incidenta koji se dogodio u međunarodnim vodama", izjavio je Vilijem Hejg, ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

Bernar Kušner, ministar spoljnih poslova Francuske, istakao je da se izraelskoj strani ponovo predlaže pomoć evropskih zemalja, tako što bi evropske snage strogo kontrolisale ulazak svih humanitarnih pošiljki u pojas Gaze.

Još u januaru prošle godine, posle tronedeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze, u kojoj je poginulo oko hiljadu i po palestinskih civila, Francuska i Britanija ponudile su Izraelu da u to područje pošalju svoje ratne mornarice, koje bi sprečavale krijumčarenje oružja.

Izraelski marinci jutros su, kod obala pojasa Gaze, ubili četvoricu palestinskih militanata iz grupe Hamas, koji su, kako se navodi, planirali teroristički napad. Četiri muškarca opažena su na čamcu u ronilačkim odelima, u vodama pojasa Gaze. Izraelska vojska tvrdi da je reč o militantima iz radikalne grupe Hamas.

Hamas je saopštio da je na čamcu bilo pet ronilaca i da se za petom osobom traga, premda se pretpostavlja da je, takođe, ubijena.

Turska traži sankcije protiv Izraela

Premijer Turske Tajip Erdogan izjavio je u Istanbulu na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Sirije Bašarom Asadom da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Izraelu zbog njegovog protivpravnog delanja, prenosi agencija Ria Novosti.

Prema rečima Erdogana, napad na humanitarni konvoj u međunarodnim vodama je neprihvatljiv i predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava.

"Kada govorimo o terorizmu u Sredozemnom moru, mislimo na državni terorizam, iza kojeg stoji Izrael", rekao je turski premijer, a postupak Izraela prema humanitarcima nazvao je zločinom.

"Mi nećemo ćutati dok se u Gazi liju krv i suze", istakao je Erdogan i pozvao na hitno ukidanje blokade pojasa Gaze, koji danas izgleda kao "zatvor na otvorenom".

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu pozvao je izraelske vlasti da prihvate međunarodnu istragu o napadu na humanitarnu flotu brodova u Sredozemnom moru u kojem je poginulo devet Turaka.

Davutoglu je naglasio da bi Izrael trebalo da prihvati istragu koju je predložio generalni sekretar UN Ban Kimun, jer bi odbijanje takve istrage, značilo da Izrael ima nešto da sakrije.

"Da li država ima pravo da presretne brod u međunarodnim vodama ili ne?", zapitao se Davutoglu.

Turska je već najavila da će smanjiti obim vojne saradnje i trgovinskih veza za Izraelom. Dve zemlje su imale veoma dobre odnose sve do izraelskog napada na Gazu krajem 2008. godine. Odnosi bi mogli da budu dodatno pogoršani, ukoliko se Izrael ne izvini za napad na brod.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво