Читај ми!

Podignuta optužnica za ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea

Sud u Japanu podigao je zvaničnu optužnicu protiv Tetsuja Jamagamija za ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, prenosi lokalni list Jomiuri.

Posle šest meseci provedenih pod nadzorom psihijatara 42-godišnji Tetsuja Jamagami optužen je za ubistvo Šinza Abea i nelegalno držanje oružja, prenosi Rojters.

Prema optužnici, Jamagami je 8. jula 2022. pucao na Abea u gradu Nara na zapadu Japana dok je bivši premijer držao govor povodom izbora.

Jamagami je uhapšen na mestu, dok je Abe podlegao povredama pre nego što je prevezen u bolnicu.

Optuženi je krivio Abea za promovisanje Crkve ujedinjenja, tvrdeći da je ta verska organizacija dovela njegovu porodicu do prosjačkog štapa.

Crkva ujedinjenja je prema rečima Jamagame ubedila njegovu majku da toj organizaciji pokloni 715.000 evra.

Istraga je otkrila duboke veze između Crkve ujedinjenja i mnogih poslanika Liberalno demokratske partije (LDP), kojoj je pripadao i ubijeni Šinzo Abe.

Crkva ujedinjenja, poznata po svojim masovnim svadbama, osnovana je 1954. godine u Južnoj Koreji, ali njen glavni izvor prihoda predstavljaju donacije iz Japana.

Šinzo Abe ostavio je dubok trag u politici carevine kako svojim stavovima o japanskoj politici tokom celog 20. veka, tako i svojom ekonomskom politikom. 

Bio je najmlađi premijer u istoriji carevine. Do 2020, kada se povukao sa mesta premijera, na toj funkciji proveo je ukupno devet godina, više od svih premijera posle Drugog svetskog rata. 

Abe je bio lider Liberalno-demokratske partije, desno konzervativne i najjače japanske stranke.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи