Читај ми!

Абе убијен оружјем израђеним 3Д штампачем, мотив још увек нејасан

Оружје које је употребио атентатор на бившег премијера Јапана Шинза Абеа кућне је израде и направљено је од метала и дрвета. Сумња се да је израђено 3Д штампачем, саопштила је полиција. Приликом претреса куће осумњиченог полиција је пронашла неколико експлозивних направа и оружје слично ономе којим је убијен Шинзо Абе.

Иако конкретни мотиви убиства бившег јапанског премијера Шинза Абеа још нису у потпуности расветљени, Тецуја Јамагами, који је ухапшен одмах после атентата, признао је полицији да је, раније, израдио више комада оружја и експлозива.

Јамагами, који је јапанску ратну морнарицу напустио 2005. године, није покушавао да побегне са места злочина, признао је да је пуцао у бившег премијера Абеа из оружја кућне израде.

На фотографијама са места атентата виде се два метална цилиндра повезана црном самолепљивом траком. Полиција испутује да ли је то оружје било напуњено патронама за ловачко оружје или муницијом кућне израде. У току је анализа металних фрагмената прикупљених на месту атентата.

Полиција је током претреса његове куће пронашла неколико експлозивних направа и више комада оружја сличног ономе које је коришћено у нападу на Абеа, преносе локални медији.

Број убистава ватреним оружјем у Јапану, земљи у којој живи 126 милиона људи, ретко прелази 10 годишње.

Убиство Абеа није политички мотивисано

Јапанска полиција је саопштила да је, током испитивања, Јамагами рекао да убиство бившег премијера "није политички мотивисано", већ да је био љут на Абеа јер је био "члан неименоване организације".

Верује да је осумњичени до места на којем је пуцао на Абеа стигао возом, али нису прецизирали колико је дуго Јамагами чекао бившег премијера.

Истрагом ће такође бити обухваћено и Абеово обезбеђење, односно да ли су телохранитељи правилно реаговали пре и током убиства.

Јавни сервис НХК цитирао је Јамагамија који је полицији наводно рекао да је био незадовољан Абеом и да је желео да га убије.

Бивши јапански премијер Шинзо Абе преминуо је након што је на њега пуцано док је држао предизборни говор у граду Нари.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво