Читај ми!

Konferencija u Londonu, kako pomoći žrtvama seksualnog nasilja u zonama sukoba

U fokusu Konferencija o sprečavaju seksualnog nasilja u zonama sukoba koja se održava u Londonu su žrtve, pre svega u Etiopiji, Kolumbiji i Ukrajini. Ujedinjene nacije izdvojile su 3,45 miliona funti za posledice te vrste nasilja i dodatna dva i po miliona funti za pravno procesuiranje počinilaca zločina.

Drugi dan konferencije o sprečavanju seksualnog nasilja u zonama sukoba fokusira se na međunarodni odgovor. Na stolu su ideje o uključivanju žrtava u same mirovne procese, ali i rad medija.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče na panelu konferencije da su tri reči ključne kada se govori o sistemskom delovanju na iskorenjivanju uzroka tog gnusnog fenomena - prevencija, kažnjavanje i edukacija. 

"Novčana obeštećenja u sve većoj meri postaju način kako da pomognemo preživelima. Oni su, zajedno sa stručnjacima iz 110 zemalja, organizovali projekat Murad kodeksa, kako bi se poboljšalo prikupljanje i korišćenje podataka o sistemskom seksualnom nasilju u okviru sukoba", objašnjava dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad.

Zahvalna što je podarila ime novoustanovljenom kodeksu, pripadnica kurdske jezidske zajednice Nadia Murad, i sama žrtva seksualnog nasilja Islamske države, ističe da se ne treba osvrtati na postojeće manjkavosti, već fokusirati na ono što je moguće učini za žrtve.

"Naš slogan 'Za preživele sa preživelima' je ključan. Moramo da slušamo više, a govorimo manje", kaže tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan.

Kan svoju Međunarodni krivični sud vidi kao košnicu za prikupljanje podataka, koje bi podelio sa nacionalnim pravosuđima.

"U slučaju Ukrajine shvatili smo da moramo odmah da pomognemo. Zato na međunarodnom, ali i nacionalnom nivou moramo da budemo mnogo bolje pripremljeni za priliv izbeglica, kojima je potrebna psihološka i društvena podrška", rekla je nemačka komesarka za ljudska prava i humanitarnu pomoć Luise Amtsberg.

Učesnici se slažu da je odsustvo žena u radu mirovnih snaga i forenzičara veliki problem. Za predstavnika Mađarske seksualno nasilje vezano je za ono versko, a, po njegovim rečima, najprogonjenija religija u svetu su trenutno hrišćani.

"Pre pet godina mađarska vlada pokrenula je projekat 'Mađarsko srce'. Uložili smo osamdeset miliona dolara u obnovu domova hrišćana u svim delovima sveta. Potrošili smo taj novac da bismo osposobili njihove škole i bolnice i pomogli da se njihove zajednice razviju i ostanu ili da se vrate na područja gde su oduvek živele. Pomoć je stigla do milion ljudi u pedeset četiri zemlje", šef mađarske diplomatije Peter Sijerto.

Inicijativa je ovom konferencijom postavila pravni, ali i finansijski okvir kako bi u narednoj deceniji mogla da preraste u globalni autoritet kada je reč o seksualnom nasilju u ratnim područjima. 

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво