Читај ми!

Конференција о сексуалном насиљу у зонама сукоба у Лондону, учествује Дачић

У Лондону почиње дводневна конференција Иницијативе за спречавање сексуалног насиља у зонама сукоба. Скуп представника седамдесет земаља отварају сами преживели ратног сексуалног насиља. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић говориће на пленарној седници о спречавању те врсте злочина.

Дводневном конференцијом у холу краљице Елизабете Друге у Лондону, Иницијатива за спречавање сексуалног насиља у зонама сукоба осврће се на прву деценију свог рада.

Сам скуп, који окупља представнике влада, правосуђа, универзитета, хуманитарних и невладиних организација из седамдесет земаља отвориће жртве сексуалног насиља.

Предводе их доктор Денис Муквеге и Надиа Мурад, који су пре четири године поделили Нобелову награду за мир због рада на овом пољу.

Сама Надиа Мурад позива међународну заједницу да "санкцијама и међународним суђењима покаже да та врста злочина неће бити толерисана".

Један од гостију на конференцији је и тужилац Међународног кривичног суда Карим Кан.

Земље у жижи су Украјина, Етиопија и Колумбија. Статистике говоре да се на мети сексуалног насиља у ратним подручјима нађу између двадесет и тридесет одсто жена, али и девојчица.

Британија, као један од оснивача ове Иницијативе са преко стотину пројеката у двадесет девет земаља, укључујући ту и сигурне куће у Босни и Херцеговини, најављује додатних дванаест и по милиона фунти за нове пројекте.

Домаћину, шефу британске дипломатије Џејмсу Клеверлију, изузетно је стало да Иницијатива добије међународну логистичку и правну подршку на овој конференцији.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво