Читај ми!

Samit G20 pod opterećenjem ruskog rata u Ukrajini i tenzija između Zapada i Kine

Uoči Samita G20 na Baliju u Indoneziji, u središtu svetske pažnje je susret predsednika Sjedinjenih Država i Kine. Sastanak Džozefa Bajdena i Si Đinpinga ocenjuje se kao prilika za pokušaj normalizacije odnosa dve svetske supersile. Osim rastućih tenzija između Kine i Zapada, u središtu pažnje Samita na prvom mestu su diplomatski napori da se okonča rat u Ukrajini.

Tri sata razgovarala su dvojica lidera dve najveće svetske sile. Prvi put su se uživo sreli Džozef Bajden i Si Đinping. Prvi put od kada je Bajden američki predsednik, od kada je počeo rat u Ukrajini i pandemija kovida. Prvi put od kada je poseta visoke američke zvaničnice Tajvanu izazvala potres u odnosima Vašingtona i Pekinga. I od kada su obojica prošla kroz važne izbore kod kuće.

Pre nego što su se vrata zatvorila pred višesatnim sastankom, u koji je stala i pauza za čaj, kineski predsednik pozvao je američkog kolegu da se kinesko-američki odnosi vrate na kolosek zdravog i stabilnog razvoja.

"Trenutni odnosi Kine i Sjedinjenih Država su zabrinjavajući. To nije u interesu naših zemalja, naših građana i onoga što međunarodna zajednica od nas očekuje. Čovečanstvo se suočava sa izazovima bez presedana. Svet je na raskršću. Svet očekuje da Kina i Sjedinjene Države reše svoje odnose na pravi način", rekao je Si Đinping, predsednik NR Kine.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden da se njihova politika jedne Kine nije promenila.

"Energično ćemo se nadmetati, ali ja ne tražim konflikt. Tražim način da upravljamo tim nadmetanjem odgovorno. Da se poštuje međunarodno pravo. Politika jedne Kine, naša politika jedne Kine, nije se promenila. Protivimo se jednostranoj promeni statusa kvo i posvećeni smo očuvanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", rekao je Bajden.

Odnosi Vašingtona i Pekinga ocenjuju se kao najhladniji od kada se u velikom zaokretu Ričard Nikson sastao sa Mao Cedungom u Pekingu.

Putin i Zelenski ne dolaze na Samit

Izveštaji iz Balija sada se kreću od pitanja koja nastavljaju da opterećuju dve strane do obećanja da kanali komunikacije ostaju otvoreni. Dok svet opterećuju rat i glad. I zato su pogledi uprti i ka Samitu G20. Indonežanski domaćin od učesnika očekuje dijaloge koji bi vodili mirnom rešenju rata u Ukrajini.

"Želim da naglasim da bi konflikt trebalo da se završi momentalno, a prehrambena, energetska i ekonomska kriza se moraju okončati što pre. Sve to možemo, ako razgovori budu vodili saradnji", kaže Džoko Vidodo, predsednik Indonezije.

Iako se mesecima spekulisalo, predsednici Putin i Zelenski nisu na Samitu. Rusku delegaciju predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov. Posle spekulacija da je lošeg zdravlja, portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije objavila je video-snimak Lavrova kako se priprema za sastanke.

"Oni već desetak godina pišu da je naš predsednik bolestan. To je jedna vrsta igre, koja nije nova u politici", rekao je Lavrov.

Nezvanično, indonežanski domaćini nastoje da spreče da Rusija bude primorana da napusti grupu 20 najmoćnijih država, kao što je pre osam godina posle pripajanja Krima, izbačena iz G8.

Na marginama dvodnevnog Samita, koji zvanično počinje sutra, putem video-veze poslovnim ljudima obratio se vlasnik "Tesle" i Tvitera Ilon Mask. Okružen svećama da ukaže na energetsku krizu, praćen je pesmom Elvisa Prislija - manje priče, više akcije, molim.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво