Čitaj mi!

Satnica sahrane kraljice Elizabete Druge

Sahrana britanske kraljice Elizabete Druge biće održana u prisustvu više od 500 zvaničnika, a događaj, koji mediji nazivaju "događajem veka", za londonsku policiju biće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa. Već od ranih jutarnjih časova, policija blokira većinu glavnih ulica u centru grada. Sahrana će biti prenošena na velikim ekranima u parkovima, trgovima i u bioskopima širom Velike Britanije, saopštila je vlada.

Na sahrani se očekuje više od 500 šefova država ili vlada, među kojima i kraljevi, japanski car, šeici, sultani. Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić. Porodicu Karađorđević predstavlja princ Aleksandar.

Oni su sinoć prisustvovali zvaničnom prijemu koji je priredio kralj Čarls Treći, u Bakingemskoj palati.

U London je u nedelju stigao i američki predsednik Džozef Bajden, koji je sa suprugom Džil odao poštu kraljici u Vestminsterskoj dvorani.

Ovaj skup visokih zvaničnika predstavljaće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa.

Svi zvaničnici će u Vestminstersku opatiju biti prevezeni u luksuznim autobusima, osim američkog predsednika, koji se isključivo vozi u sopstvenom automobilu nazvanom "Zver".

Gradonačelnik Londona Sadik Kan ovu operaciju pripreme za sahranu opisao je kao bezbednosne operacije svih sahrana, svih kraljevskih svadbi i Olimpijskih igara u Londonu zajedno.

Osmoro unučadi kraljice, uključujući prinčeve Vilijama i Harija, stajali su u subotu 15 minuta pored kraljičinog kovčega. Prethodno su bdenje održali kralj Čarls Treći i ostala deca kraljice Elizabete Druge.

Satnica sahrane kraljice Elizabete Druge

Od 7 do 9.30 po centralno-evropskom vremenu (6 do 8.30 po lokalnom vremenu) održaće se poslednje bdenje kod kraljičinog kovčega u Vestminster holu.

Do 11.44, kovčeg sa telom kraljice biće u zgradi parlamenta u Vestminsterskoj dvorani (10.44 po lokalnom vremenu), a zatim će ga kraljevska mornarica preneti u Vestminstersku opatiju, koja se nalazi u neposrednoj blizini, u pratnji kralja Čarlsa Trećeg i starijih članova kraljevske porodice. 

U 12.00 kraljevska mornarica će preneti na lafetu kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge do Velikog oltara u Vestminsterskoj opatiji.

Oko 2.000 gostiju, uključujući članove kraljevske porodice, britanske zvaničnike i šefove država i vlada iz inostranstva, zauzeće svoje mesto u opatiji i gledati kako se kraljičin kovčeg premešta do Velikog oltara.

12.00 - 13.00: Državna sahrana u opatiji 

Verski deo sahrane predvodiće kanterberijski nadbiskup sa đakonom Vestminsterske opatije. Govor će održati i britanska premijerka Liz Tras.

Pred kraj službe, oglasiće se kratki zvuk trube, nakon čega će uslediti dvominutna nacionalna tišina.

Potom će biti intonirana državna himna i lament, koje će svirati kraljičini svirači. 

Služba će biti prenošena na televiziji i očekuje se da će biti emitovana milionima širom sveta. Sahrana kraljice Elizabete mogla bi da bude jedan od najgledanijih događaja uživo u istoriji čovečanstva.

13.15-17.00: Kraljičin kovčeg se prevozi centrom Londona

Posle jednočasovne službe u opatiji, kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge će biti prevezeno na lafetu, kroz London, pored Bakingemske palate, do Velingtonove kapije, gde će biti u 14 časova.

17.00 sati kraljičin kovčeg stiže u Vindzor

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge u 17 časova stiže u Vindzor, gde će biti služeno privatno opelo, nakon čega će biti položen u kraljevsku grobnicu u kapelu svetog Đorđa.

U 20.30 kraljica će, na privatnoj porodičnoj sahrani u kapeli, biti sahranjena zajedno sa svojim mužem, vojvodom od Edinburga, roditeljima i sestrom Margaret.

Kraljica Elizabeta Druga preminula je u četvrtak, 8. septembra u 97. godini u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu. U trenutku kada je kraljica umrla, tron je nasledio princ Čarls.

Dva dana kasnije, Čarls Treći i formalno je proglašen novim britanskim kraljem na ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.