Читај ми!

Шест ствари које треба знати о сахрани краљице Елизабете Друге

Медији је већ најављују као "сахрану века" због броја светских лидера који ће присуствовати, али и због значаја који је Елизабета Друга имала током седамдесет година дуге владавине.

На сахрани се очекује више од пет стотина шефова држава или влада укључујући и краљеве, краљице, шеике, султане и јапанског цара. Позвани су, практично, лидери свих земаља са којима Велика Британија одржава дипломатске односе изузев председника Русије и Белорусије, због рата у Украјини, као и Сирије, Мјанмара, Авганистана и Венецуеле са којима су односи веома слаби. Северној Кореји и Ирану је речено да пошаљу амбасадоре уместо председника, преносе британски медији.

Овај скуп високих званичника представљаће логистички и безбедносни изазов највишег нивоа. Сви званичници ће у Вестминстерску опатију бити превезени у луксузним аутобусима осим америчког председника, који се искључиво вози у сопственом аутомобилу названом "Звер". Протокол посебно мора да води рачуна кога ће сместити у који аутобус и касније ко ће где седети током службе.

Ковчег са телом краљице биће у згради парламента у Вестминстеру од 10.45 по локалном времену (11.45 по централноевропском времену) где грађани одају почаст. Потом се преноси у опатију која се налази у непосредној близини.

Служба почиње у 11 (односно у подне по центалноевропском времену) и траје један сат, а завршава се са два минута ћутања. Осим кентерберијског надбискупа молитве ће читати и премијерка и представници других конфесија.

Ковчег са телом краљице ће после службе у опатији бити превезено на лафету, кроз Лондон, у пратњи породице до Велингтоновог лука, пролазећи успут поред Бакингемске палате. На крају тог пута ковчег ће са лафета бити пребачен у специјално дизајнирани аутомобил марке "јагуар ленд ровер", који ће га нешто већом брзином одвести до замка Виндзор, где ће се обавити опело и сахрана. Вожња кроз Лондон до Виндзора трајаће око четири сата.

Тело краљице превозиће се на лафету који се користи још од сахране краљице Викторије 1901. године за сахране британских монарха.

Традиција налаже да у самом Виндзору лафет не вуку коњи него британски морнари управо због инцидента на сахрани краљице Викторије када је дошло до збрке са коњима и прискочили су морнари који су ту били као обезбеђење на сахрани.

Опело у Виндзору почеће око 16 часова и на њему ће бити присутни само чланови најуже породице. Крај опела је уједно и крај јавног дела сахране. Тело ће бити положено у гробницу поред краљичиног мужа принца Филипа и оца краља Џорџа Шестог око 19.30 по локалном времену без присуства јавности.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво