Читај ми!

Sahrana Gorbačova u subotu

Sahrana poslednjeg lidera Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova održaće se u subotu, prenele su ruske novinske agencije, pozivajući se na Gorbačovljevu ćerku i portparola njegove fondacije.

Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u 92. godini posle teške bolesti.

Komemorcija Gorbačovu će se obaviti u čuvenoj Dvorani stubova u moskovskom Domu saveza, javile su ruske novinske agencije, na istom mestu gde je bilo izloženo telo Josifa Visarionoviča Staljina nakon njegove smrti 1953. godine.

Služba će biti otvorena za javnost i Gorbačov će zatim biti sahranjen na moskovskom centralnom groblju Novodeviči, preneo je Tas navode Vladimira Poljakova, sekretara za medije Fondacije Gorbačov.

Desetine visokorangiranih političara, pesnika, intelektualaca sahranjeno je na groblju osnovanom u 16. veku. Među njima je i Boris Jeljcin, prvi predsednik Rusije i Gorbačovljev politički rival.

To je i počivalište Gorbačovljeve supruge Raise, koja je preminula 1999. godine.

Jedini sovjetski lider koji počiva na groblju Novodeviči je Nikita Hruščov, dok je većina sahranjena pored zidina Kremlja na Crvenom trgu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije rekao da će Kremlj odlučiti da li će Gorbačov imati državnu sahranu.

Agencija Tas prenela je da je Peskov rekao da će Kremlj kasnije saopštiti da li će predsednik Vladimir Putin prisustvovati sahrani Gorbačova.

Putin je ranije danas poslao Gorbačovljevim srodnicima telegram saučešća, dok je Kremlj pozdravio pokojnog političara kao izvanredanog svetskog državnika koji je pomogao okončanju Hladnog rata, ali da je u velikoj meri pogrešio u pogledu mogućnosti za zbližavanje sa "krvožednim Zapadom".

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво