Читај ми!

Путин изразио саучешће; Фон дер Лајен: Горбачов отворио пут ка слободној Европи

Михаил Горбачов преминуо је у 92. години после тешке болести. Председник Русије Владимир Путин изразио је саучешће поводом смрти последњег совјетског председника, а председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је навела да је Горбачов отворио пут ка слободној Европи. На његов значај указују и генерални секретар УН Антонио Гутерес, амерички председник Џо Бајден, француски председник Емануел Макрон и многи други.

Руски председник Владимир Путин изразио је саучешће поводом смрти бившег совјетског лидера Михаила Горбачова, изјавио је за агенцију Тас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Владимир Путин изражава најдубље саучешће поводом смрти Михаила Горбачова. Ујутро ће послати телеграм саучешћа рођацима и пријатељима", рекао је Песков.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је синоћ поводом смрти последњег совјетског лидера Михаила Горбачова да је он одиграо кључну улогу у окончању Хладног рата и "отворио пут ка слободној Европи".

"Михаил Горбачов био је поштовани лидер коме се веровало. Одиграо је кључну улогу у окончању Хладног рата и паду Гвоздене завесе. Отворио је пут ка слободној Европи", навела је Фон дер Лајен на Твитеру.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес нагласио је да је Горбачов био "јединствени државник који је променио ток историје".

"Учинио је више од било кога другог да доведе до мирног краја Хладног рата", изјавио је Гутерес.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да је реч о "човеку изузетне визије", који је "веровао у бољи свет".

Он је нагласио да је "Горбачов био довољно храбар да прихвати демократске реформе и нуклеарно разоружање".

"Ово су дела посебног лидера, оног са маштом да види да је другачија будућност могућа и храброшћу да ризикује целу своју каријеру да би је постигао. Резултат је био безбеднији свет и већа слобода за милионе људи", поручио је амерички председник.

Британски премијер Борис Џонсон у својој изјави поздравио је"храброст и интегритет" које је Горбачов показао у довођењу Хладног рата до завршетка.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да је његова "посвећеност миру у Европи променила нашу заједничку историју", а аустријски канцелар Карл Нехамер да је Горбачов "обликовао приближавање Истока и Запада након пада Гвоздене завесе у Европи".

И холандски премијер Марк Руте изразио је жаљење због губитка "храброг реформатора са огромним утицајем на историју".

Јапански премијер Фумио Кишида је подсетио да је Горбачов дошао у Јапан 1991-1992, где је посетио Хирошиму и Нагасаки, јапанске градове који су страдали од нуклеарног бомбардовања САД.

Михаил Горбачов, последњи председник Совјетског Савеза, преминуо је синоћ у 92. години, после дуге и тешке болести.

Био је политички вођа Совјетског Савеза од 1985. до 1991. и Генерални секретар Комунистичке партије Совјетског Савеза. 

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се