Čitaj mi!

Šta su agenti FBI uzeli iz Trampove kuće

Agenti Ef-Bi-Aja koji su ove nedelje pretresli kuću bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Mar-a-Lagu na Floridi uzeli su 11 kompleta poverljivih dokumenata, uključujući neke označene kao strogo poverljive, saopštilo je američko Ministarstvo pravde. U ovom ministarstvu sumnjaju da je prekršio Zakon o špijunaži.

Ministarstvo pravde je saopštilo američkom sudiji Brusu Rejnhartu u svom zahtevu za izdavanje naloga da ima verovatan razlog da veruje da je Tramp prekršio Zakon o špijunaži, savezni zakon koji zabranjuje posedovanje ili prenos informacija o nacionalnoj odbrani.

Prema pisanju Volstrit džornalaFBI je sa imanja Mar-a-Lago odneo 20 kutija u kojima su bili dokumenti, foto-albumi, rukom pisana poruka i izvršno odobrenje za pomilovanje Trampovog saveznika Rodžera Stona.

Na popisu zaplenjenih stvari su i informacije o predsedniku Francuske, piše list, ali nije jasno da li se radi o aktuelnom šefu države Emanuelu Makronu.

Popis dokumenata na sedam stranica uključuje i nalog za pretres FBI-ju koji je odobrio sudija Brus Rejnhart.

Otkriće da je Tramp imao dokumente označene kao "strogo poverljive" moglo bi za njega stvoriti veliku pravnu opasnost.

Tramp je ranije danas odbacio pisanje Vašington posta u kojem se tvrdi da je FBI u Mar-a-Lagu tražio "strogo poverljive" dokumente vezane za nuklearno naoružanje.