Читај ми!

Italija – odlazi "Super Mario", novi izbori na pomolu

Ekonomska kriza koja se širi svetom Italijanima je donela još jednu krizu Vlade. Nesloga u širokoj koaliciji na vlasti neprihvatljiva je i za njenog lidera, u toj zemlji retko omiljenog premijera – Marija Dragija. Uslov za njegov ostanak je potpuno jedinstvo i mafija daleko od plana oporavka.

"Italija je jaka kada je jedinstvena!" I sa time Mario Dragi nije želeo da pravi kompromis. Vlada nacionalnog jedinstva sa podrškom celog političkog spektra. Ili bez njega na njenom čelu. Jeste li spremni za takav savez? Pitao je četiri puta.

"Jeste li spremni da date potvrdu za napor koji ste ulagali prvih meseci, a koji je potom izbledeo. Mi smo ovde, ja sam ovde u ovom domu danas, samo zato što su Italijani to tražili. Odgovore na ova pitanja ne morate da date meni, morate ih dati Italijanima", poručio je Dragi.

Aplauz je najavio ishod. Od njega su se uzdržali predstavnici Pokreta pet zvezda i deo desničarske Lige. Prvi su nestabilnost i izazvali bojkotom glasanja o poverenju Vladi prošle sedmice. Potonjima su izgleda draži prevremeni izbori. Jer, sudeći po anketama, sledeći premijer biće iz redova desnice. A tu najbolje stoje Braća Italije Đorđe Meloni. Iako nisu deo Dragijeve vlade, njeni partneri – Salvinijeva Liga i Berluskonijeva Forca Italija, jesu viđeni u nekoj budućoj koaliciji.

"Desni centar će nastaviti da doprinosi rešavanju problema u Italiji samo sa novom Vladom, koju bi i dalje vodio Mario Dragi, ali bez Pokreta pet zvezda", navodi se u zajedničkom saopštenju Lige i Forca Italije.

"Ovu krizu su započeli poslanici Pokreta pet zvezda, a završili su je poslanici Lige Matea Salvinija i Forca Italija Silvija Berluskonija i oni bi mogli zbog ovog poteza i da plate sa razilaženjima u njihovim strankama, odnosno i Forca Italija i Liga bi mogle da se pocepaju zbog današnjeg glasanja i ponašanja njihovih lidera, što će dovesti do novih pretumbavanja u čitavom italijanskom političkom prostoru", objašnjava Željko Pantelić, novinar iz Rima.

Dragi traži široku podršku reformama 

I bez Pokreta pet zvezda, Vlada ima većinu. Ali Dragi insistira na širokoj podršci programu reformi, rešavanju energetske i ekonomske krize. Italijani, gradonačelnici, preduzetnici, sindikalci, profesori, sportisti i medicinari na ulicama su tražili – "Dragi ostani".

Došao je kada je Italiji bilo najteže. Nizom mera i sa vrtoglavih 200 milijardi evra evropske pomoći, izvukao je zemlju iz haosa usled pandemije kovida. I stekao titulu najpoštovanijeg političara. Italijani tome nisu skloni. I za zapadne partnere, ocenjuju poznavaoci, Dragi je garant da će Italija ostati na evroatlanskom putu ekonomski stabilna.

"Za predsednika Matarelu bilo je izuzetno važno da produži vek ovoj Vladi Marija Dragija, jer je neophodno da Italija usvoji u narednom periodu određena reformska rešenja i da ih sprovede, kao i zakone, kako bi povukli novih 19 milijardi evra iz evropskog fonda za obnovu", ističe Pantelić.

Kada je pre deset godina spasavao Evrozonu, njegov slogan je bio "Po svaku cenu". I stekao nadimak "Super Mario". Njegov školski drug, diplomata Stefan de Mistura, govorio je: "Dragi je timski igrač, ne najbolji kojeg smo imali, ali je imao strategiju i uvek je znao kojim putem treba da krene".

Italija se kreće poznatim putem političke nestabilnosti. Moguće u susret izborima na jesen, a to se poslednji put dogodilo 1919. godine.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво