Читај ми!

"Драги остани" – апели и протести подршке италијанском премијеру широм земље

Градоначелници италијанских градова, лекари, фармацеути и друго медицинско особље позивају италијанског премијера Марија Драгија да остане на тој функцији, и да сутра пред Сенатом не потврди своју одлуку о оставци коју је председник Италије Серђо Матарела одбио. Њима су се придружили и обични грађани који протестују широм земље узвикујући "Драги остани!"

Среда је "дан де" за италијанску политику, али и за судбину свих Италијана који скоро једногласно не желе да остану без бившег председника Европске централне банке, садашњег премијера Италије Марија Драгија.

Грађани се окупљају носећи плакате са натписима "Драги остани", тражећи од премијера да не потврди одлуку о оставци, јер се надају да је још могуће да ова Влада настави рад и апсолутно су против превремених избора.

Градоначелници великих италијанских градова, који по политичком опредељењу припадају било десници било левици, написали су заједничко писмо Драгију.

"Тешко нам је да поверујемо и изузетно смо забринути због кризе Владе у нашој земљи. Наши градови након пандемије, те рата који је у току, не могу да буду подвргнути још једној кризи, у овом случају поделе Владе и стагнације. Молимо премијера да остане на тој функцији и објасни Парламенту све разлоге због којих је важно да ова Влада настави са радом", пише између осталог у писму.

Писмо су потписали и градоначелници Милана, Венеције, Бергама, Ђенове, Торина, Фиренце, као и многи председници региона.

И запослени у здравству су се придружили градоначелницима у апелу на премијера Драгија да их не остави у овом тешком тренутку и да на тај начин не заустави реформе и инвестиције.

Ту су и камионџије, запослени у логистици и многе друге категорије запослених. Апелу се придружила и Католичка црква са Ватиканом, многобројна удружења, као и сестра убијеног судије Фалконеа.

Данас ће, након званичне посете Алжиру и дискусије око достављања гаса Италији, Драги написати говор који ће сутра прочитати пред Сенатом, узимајући у обзир и жељу Италијана, писма обичних грађана, али и политичара из целе Европе у моменту који је заиста тежак за Италију.

И док су, с једне стране, поједини политичари оптимистични, неки министри кажу да је Драги нефлексибилан што се оставке тиче.

Драги је у Алжиру потписао 15 уговора међу којима и онај од 30 милијарди кубних метара гаса који ће се достављати Италији, а што би, по мишљењу званичника из Алжира, могло да отвори врата тој земљи ка земљама Источне Европе.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара