Читај ми!

Марио Драги, буран говор и дуг аплауз: Држати мафију даље од плана опоравка

Од раног јутра италијански медији извештавају о кризи италијанске владе чији ће се исход знати вечерас. Премијер Марио Драги је рано јутрос поздравио новинаре када је насмејан изашао из куће и упутио се ка Сенату, где је одржао двадесетоминутни говор. Слушао га је и Ђузепе Конте из Покрета пет звездица, који је одговоран за кризу пошто се пре пет дана уздржао од гласања за пакет помоћи.

Марио Драги је у говору објаснио зашто је пре тога одлучио да напусти место премијера.

Када премијер није изабран гласањем пре годину и по дана, премијер Конте је напустио чело владе, Драги је подсетио да га је председник Матарела предложио и тако је постао премијер 13. фебруара 2021. године захваљујући подршци свих посланика, тако да и данас мора да има апсолутну сагласност целог парламента.

У говору који је неколико пута био прекидан дугим аплаузом, премијер Драги је истакао и колико је поносан што је Италијан.

"Италија је јака када је уједињена, зато одлука Покрета пет звездица да не гласа забрињава, не можемо да је игноришемо јер би то значило да игноришемо парламент, и други би могли да крену њиховим стопама. Морамо кренути из почетка ако желимо да останемо заједно", рекао је Драги.

Драги је нагласио да не може да игнорише ни народ који је ових дана изашао на улице не би ли га подржао. Издвојио је две здравствене раднике и 2.000 градоначелника који су га у заједничком писму замолили да остане на функцији премијера.

Потребно је да Влада држи мафију далеко од Националног плана опоравка и отпорности (ПНРР), истакао је Драги, у знак поштовања на судије Борселина и Фалконеа, које је убила мафија. 

Након тога су сви присутни устали и дуго аплаудирали Драгију. У говору је поменуо и еколошку транзицију, једно од кључних питања Покрета пет звездица.

Још једном је истакао да подржава Украјину, поручио је Володимиру Зеленском у телефонском разговору да је допремање оружја једини начин да се помогне Украјини у борби с онима који покушавају да наметну ауторитарни систем, а Италија подржава одбрану демократије и вредности Европске уније.

Након Драгијевог одлучног говора праћеног бурним дугим аплаузом, око 11 сати се наставља дискусија о судбини Владе, након чега ће се Драги обратити јавности.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара