Читај ми!

Makron o Uber papirima: Uradio bih opet isto, stvorili smo hiljade radnih mesta

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da ne bi promenio ništa u pristupu prema američkoj kompaniji Uber, za vreme dok je bio na funkciji ministra ekonomije, nakon što su njegovi politički protivnici najavili da će zatražiti parlamentarnu istragu povodom navoda iz "Uber papira".

Emanuel Makron je tokom posete francuskim Alpima rekao da bi sutra i prekosutra uradio opet isto.

"Stvorili smo hiljade radnih mesta. Veoma sam ponosan", naglasio je Makron, odgovarajući na pitanja o Uber papirima.

Ranije se oglasio i Makronov portparol koji je rekao da su ga njegove funkcije prirodno dovele do susreta i interakcije sa mnogim kompanijama.

Francuska ministarka za mala i srednja preduzeća rekla je takođe u parlamentu da je Makron "samo radio svoj posao" kada je bio ministar ekonomije:

"Da, razgovarao je sa 'Uberom'. Ali, razgovarao je i sa 'Netfliksom', 'Teslom'... A zašto? Zato što su te kompanije osnova današnje ekonomije."

"Uber" pokušao da obezbedi podršku diskretnim udvaranjem

hiljadama poverljivih dokumenata koji su procurili a u nedelju ih objavili britanski Gardijan i francuski Mond, navedeno je da su političari, među kojima su Makron i bivša komesarka EU Neli Kros, pomagali kompaniji "Uber" u nameri da se proširi u Evropi na štetu taksi industrije.

U tim dokumentima piše da je tehnološki gigant prekršio zakone, prevario policiju, iskoristio nasilje nad vozačima i tajno lobirao kod vlada tokom svoje agresivne globalne ekspanzije.

Navedeno je da je "Uber" pokušao da obezbedi podršku diskretnim udvaranjem premijerima, predsednicima, milijarderima, oligarsima i medijskim mogulima.

Prema navodima Gardijana i Monda poverljivi dokumenti otkrivaju kako je lobiranje vredno 90 miliona dolara godišnje i napori da se regrutuju političari pomoglo u "Uberovoj" kampanji da ugrozi taksi industriju.

Dok su francuski taksisti organizovali proteste protiv "Ubera", Makron je, kako se navodi u dokumentima, bio u kontaktu sa "Uberovim" šefom Trevisom Kalanikom, kojem je rekao da će reformisati zakone u korist kompanije, piše u dosijeima.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво