Читај ми!

Napadi dronom u Nagorno-Karabahu, proglašeno ratno stanje

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su azerbejdžanske snage ušle u zonu odgovornosti ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu i uspostavile nadzorno mesto. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana odbacilo navode Moskve. U Nagorno-Karabahu uvedeno ratno stanje.

U saopštenju ministarstva odbrane Rusije navodi se da je Azerbejdžan izveo četiri napada dronom u regionu Nagorno-Karabaha. Moskva je pozvala azerbejdžanske snage da povuku trupe iz tog regiona.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana odbacilo je verziju Moskve kao "jednostranu" i saopštilo da su "ilegalne" jermenske oružane jedinice pokušale da izvrše akciju sabotaže, ali da su morale da se povuku kada su primenjene "neposredne mere".

U saopštenju je ponovljena posvećenost Azerbejdžana "trosmernoj izjavi" - sporazumu koji je potpisan sa Jermenijom i Rusijom novembra 2020. za okončanje vojnog sukoba oko
regiona Nagorno-Karabaha posle više od mesec dana sukoba. 

Predsednik Nagorno-Karabaha Araik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda zbog uvođenja ratnog stanja, navedeno je na Telegram kanalu zvaničnog informativnog centra NKR.

"Predsednik Republike Nagorno-Karabah Arajik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda u uslovima ratnog stanja proglašenog na teritoriji Republike Arcah (Nagorno-Karabah)", navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema uredbi, ograničeno je pravo na slobodu okupljanja, a zabranjeni su i štrajkovi.

"Pored toga, obustavlja se rad organizacija koje se bave propagandom ili drugim aktivnostima usmerenim protiv odbrambenih sposobnosti i bezbednosti Republike Arcah", navedeno je kanalu Telegram.

Za primenu privremenih ograničenja prava i sloboda utvrđenih tom uredbom nadležni su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Služba nacionalne bezbednosti nepriznatih republika.

Nagorno-Karabah i Jermenija proglasili su krajem septembra 2020. godine ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog sukoba u tom regionu.  

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Primirje je postizano nekoliko puta, često samo na papiru. 

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво