Читај ми!

Kijev traži sednicu Saveta bezbednosti; SAD: Rusi smišljaju izgovore za napad

Pod sloganom "Ne plašimo se nikoga" Ukrajinci su na stadionu u Kijevu podigli nacionalne zastave i odsvirali nacionalnu himnu povodom Dana jedinstva. Sa Zapada je, inače, poručivano da je moguće da će Rusija danas napasti Ukrajinu. I dok Moskva saopštava da vraća svoje trupe u garnizone, američki državni sekretar kaže da "postoji ono što Rusija kaže i ono što Rusija radi".

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je u televizijskom obraćanju da još ima dovoljno prostora za diplomatiju, ali je insistirao da će Sjedinjene Države "braniti svaki pedalj teritorije NATO-a punom snagom američke moći".

Bajden je rekao da je put za mirno rešavanje krize i dalje otvoren, ali i da SAD još nemaju potvrdu da se ruski vojnici vraćaju sa ukrajinske granice.

Bajden je upozorio da su Rusi još u poziciji da napadnu, a SAD su pozvale Moskvu da pruži dokaz deeskalacije.

S druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin takođe želi uveravanja i traži garanciju da Ukrajini neće biti dozvoljeno da se pridruži NATO-u.

Putin je izrazio spremnost da razgovara sa Zapadom o bezbednosnim merama.

Posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Putin je rekao da ne želi rat u Evropi, ali nije zadovoljan nedavnim obećanjima u vezi sa Ukrajinom.

Putin je rekao da je Moskva spremna da nastavi razgovore sa NATO-om o bezbednosnim pitanjima, ali samo u paketu sa pitanjem članstva Ukrajine u NATO-u.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара