Читај ми!

Lavrov i Blinken u Ženevi – uzavrele emocije, čvrst stisak i stidljivi pomaci

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Ženevi da je razgovor bio koristan i otvoren, i poručio da Rusija nikada nije bila pretnja ukrajinskom narodu. Entoni Blinken odgovorio je da se nada da će Rusija zadržati takav stav, i poručio da će se Moskva suočiti sa brzim, ozbiljnim i ujedinjenim odgovorom ako napadne Ukrajinu.

Sergej Lavrov je razgovor sa Entonijem Blinkenom ocenio kao koristan i otvoren, ali je istakao da se procena o tome u kom pravcu idu pregovori, ispravnom ili ne, može doneti tek kad Rusija dobije nekakvu reakciju SAD na papiru povodom predloga o garancijama bezbednosti.

Lavrov je govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa  Blinkenom u Ženevi rekao da će dijalog o bezbednosnim zahtevima Moskve biti nastavljen i da očekuje pisane odgovore iz Vašingtona sledeće sedmice.

Naglasio je da se nada da će se smiriti uzavrele emocije oko Ukrajine i ponovio ruske tvrdnje da ona ne predstavlja pretnju svom bivšem sovjetskom susedu.

Lavrov je istakao da Rusija nikada nije bila pretnja ukrajinskom narodu i da ne namerava da napadne Ukrajinu.

"Želim još jednom da podsetim one koji se bave analizom naših stavova da Rusija nikada, nigde i nijednom nije bila pretnja ukrajinskom narodu. Rusija nema nameru da napadne Ukrajinu", naglasio je Lavrov.

Ponovljeni zahtevi da se NATO ne širi na Istok 

Sergej Lavrov je rekao i da je tokom razgovora ponovio zahtev Moskve o neširenju NATO-a na Istok i dodao da je Blinken obećao da će Amerika izneti svoj stav prema toj obavezi.

"NATO radi protiv Rusije i zbog toga se Moskva izjašnjava protiv širenja bloka na Istok. Taj savez je bio formiran protiv SSSR-a, a sada radi protiv Rusije", istakao je šef ruske diplomatije.

Rekao je i da su se na sastanku ponovo mogli čuti neki od argumenata SAD u prilog slobode izbora Alijanse.

Prema rečima Lavrova, Rusija ne isključuje da je sva histerija koju je Zapad podigao oko Ukrajine usmerena na to da se prikrije kurs Kijeva u pravcu neispunjavanja obaveza iz kompleksa mera "Minsk 2".

Lavrov je rekao da razmeštanje ruskih vojnih baza u Latinskoj Americi, konkretno u Venecueli i na Kubi, nije bilo tema razgovora, kao i da Blinken nije pokretao pitanje pomoći ODKB (Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti) Kazahstanu.

Uoči sastanka sa Blinkenom, Lavrov je rekao i da se bezbednosne garancije koje Rusija traži od Zapada u vezi sa povlačenjem stranih trupa, oružja i opreme odnosi i na Bugarsku i Rumuniju.

Blinken: SAD će dati pisani odgovor Rusiji u vezi bezbednošću

SAD će sledeće nedelje dostaviti pisani odgovor na rusku inicijativu za garantovanje bezbednosti, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Rekao sam Lavrovu da nakon konsultacija koje ćemo imati narednih dana sa saveznicima i partnerima, očekujemo da ćemo sledeće sedmice moći detaljnije u pisanoj formi da podelimo sa Rusijom naše brige i ideje. Dogovorili smo se za dalje razgovore nakon toga", rekao je Blinken posle razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom u Ženevi, preneo je Tas.

Blinken je rekao da je Vašington pristao da pruži pisane napomene Rusiji nakon što je Moskva zahtevala bezbednosne garancije, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće moći da se pridruži NATO-u, preneo je Rojters.

Blinken je naveo da je razgovor sa ruskim ministrom spoljnih poslova bio direktan, iskren i koristan i da je važno da se diplomatski proces o bezbednosnim pitanjima nastavi.

Američki državni sekretar istakao je da će se Moskva suočiti sa brzim, ozbiljnim i ujedinjenim odgovorom ako napadne Ukrajinu.

"Bili smo jasni – ako se ruska vojna snaga bude kretala preko granice Ukrajine, to je obnovljena invazija. Naići će na brz, ozbiljan i ujedinjen odgovor Sjedinjenih Američkih Država i naših partnera i saveznika", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Ženevi.

Blinken je kazao da je Vašington tokom razgovora nastojao da utvrdi da li je Moskva spremna da krene diplomatskim putem da ublaži tenzije oko Ukrajine.

Obe strane su se složile da je važno da se diplomatski proces nastavi, rekao je američki državni sekretar.

Sastanak je održan u hotelu "Prezident" u Ženevi, u sali u kojoj su 2016. održani i razgovori Lavrova i tadašnjeg državnog sekretara SAD Džona Kerija.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво