Читај ми!

Лавров уочи састанка са Блинкеном: Русија жели да се страна војска повуче из Бугарске и Румуније

Безбедносне гаранције које Русија тражи од Запада у вези са повлачењем страних трупа, оружја и опреме односи се и на Бугарску и Румунију, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који ће данас у Женеви са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном разговарати о украјинској кризи и европској безбедности.

Сергеј Лавров је, одговарајући на питања медија на конференцији коју је министарство спољних послова Русије објавило на свом сајту, рекао да Русија жели да се сва страна опрема и војска повуку из Бугарске и Румуније, као две земље које нису биле чланице НАТО-а 1997. године.

"Ради се о повлачењу страних трупа, опреме и наоружања, као и о другим корацима са циљем враћања ситуације на стање из 1997. године у земљама које нису биле чланице НАТО-а у то време. То укључује и Бугарску и Румунију", истакао је Лавров.

Москва је тражила правно обавезујуће гаранције НАТО-а да ће блок престати да се шири на исток и да ће се вратити на границе из 1979. године.

Лавров и Блинкен о "тешким питањима"

Лавров се данас у Женеви састаје са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, у покушају да се реши безбедносна криза настала због нарастајућих тензија око Украјине.

Шеф руске дипломатије је пред почетак разговора рекао да Москва очекује конкретне одговоре на своје веома конкретне предлоге, док је Блинкен истакао да се не нада да ће данас премостити разлике.

Блинкен је пред састанак рекао и да не очекује да ће "тешка питања" између САД и Русије бити решена током разговора са Лавровом.

"Ово су тешка питања са којима се суочавамо и њихово решавање неће бити брзо. Не очекујем да ћемо их решити у Женеви, али можемо унапредити међусобно разумевање", рекао је Блинкен уочи сусрета.

Састанак у хотелу "Президент" у Женеви

Очекује се да ће разговори трајати око два и по сата, а око 15 сати по средњоевропском времену предвиђено је да министри одрже одвојене конференције за медије, јавио је Спутњик.

Ово је трећи сусрет Лаврова и Блинкена, на којем се воде преговори о захтеву Русије за гаранције безбедности да се НАТО неће даље ширити на Исток.

Састанак се одржава у хотелу "Президент" у сали где су 2016. одржани разговори Лаврова и тадашњег државног секретара САД Џона Керија.

Око хотела су појачане мере безбедности, а новинари су прошли ригорозну контролу на улазу.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво