Читај ми!

Tonga, jedan slučaj zaraze koronavirusom i strah od kovid cunamija

Australija i Novi Zeland počeli su da šalju pomoć Tongi, usred strahovanja da bi humanitarni radnici mogli da donesu slučajeve kovid cunamija pacifičkoj državi koja je do sada zabeležila samo jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Novi Zeland je poslao dva broda sa zalihama pomoći. Ministar odbrane Pini Henare rekao je da se očekuje da stignu za četiri dana, ali da bi mogli stići već u petak ako budu dobre vremenske prilike.

"Očigledno će [njihov zadatak broj jedan] biti da pogledaju kako mogu da ih snabdevaju vodom. To im je bio prioritet broj jedan", rekao je Henare.

Brod australijske mornarice krenuo je iz Sidneja za Brizbejn i trebalo bi da do Tonge stigne u sredu. Sofi Ford iz Crvenog krsta Australije izjavila je da zalihe uključuju materijal koji će pomoći da se obezbedi privremeno sklonište za ljude i čista voda za piće koja je, moguće, bila kontaminirana oblakom pepela.

Fordova je, međutim, navela da su humanitarne grupe svesne ograničenja koja nameće kovid 19, a koja zahtevaju da ljudi koji dolaze u zemlju budu izolovani do tri nedelje, a roba danima u karantinu.

"Zaista smo svesni da naš odgovor ne donosi više problema", rekla je Fordova.

Visoki tonganski diplomata u Kanberi, Kurtis Tuihalangingie, rekao je za Ej-Bi-Si da postoji zabrinutost da će "cunami kovida pogoditi Tongu" pošto je humanitarna pomoć stigla u zemlju.

Jedan slučaj zaraze od početka pandemije 

Tonga ima samo jedan zabeležen slučaj kovida-19 tokom pandemije i zadržala je strogi režim kontrole karantina iz opreza.

Australijski premijer Skot Morison rekao je da još nije uspeo da razgovara sa premijerom Tonge kako bi dobio zvaničan zahtev za pomoć, rekavši da su kvar telekomunikacija i oblaci pepela stvorili "veoma tešku situaciju za rad".

"Svaki put kada nas neka pacifička nacija pozove za podršku, mi smo uvek govorili 'da', i tako, znate, razgovaraću sa premijerom, nadam se, kasnije danas, ako komunikacija dozvoljava, i mi ćemo se kandidovati kroz šta god im zatreba", rekao je Morison.

Iako se strahovalo da su erupcija vulkana i cunami mogli oštetiti glavni aerodrom u Tongi, to se nije dogodilo.

Međunarodni provajder mobilne telefonije postavio je privremeni sistem na Tongatapu, glavnom ostrvu Tonge, koristeći satelitsku antenu Univerziteta Južnog Pacifika.

Očekuje se da će za popravku podvodnog kablau biti potrebno četiri nedelje, tako da će telekomunikacioni sistem u zemlji raditi sa 10 odsto uobičajenog kapaciteta.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи