Читај ми!

Тонгa прекривена пепелом, прети хуманитарна катастрофа после ерупције вулкана и цунамија

Острвска држава Тонга претрпела је велику штету након ерупције вулкана и цунамија. Прекинут је подморски кабл и земља је одвојена од остатка света. Залихе воде су загађене, а због пепела који је прекрио земљу авиони са хуманитарном помоћи не могу да слете на аеродром. Страхује се од могуће хуманитарне кризе. Потврђено да су страдале две особе, али се не зна да ли је то коначан број жртава.

У Тонги је у суботу дошло до ерупције подводног вулкана, која је довела до цунамија и земља је претрпела велику штету, саопштиле су Уједињене нације, преноси Ројтерс.

Полиција Тонге је потврдила да су две особе погинуле, али да коначан број страдалих још није познат, пошто су комуникације у тој пацифичкој држави у прекиду.

Према саопштењу УН, позив за помоћ детектован је у изолованој групи острва Хаапаи, за које је морнарица Тонге пријавила велику штету због удара таласа висине од пет до десет метара.

Постоји посебна забринутост за острва Фонои и Манго, на којима живи 36, односно 69 људи.

Снимци које су направиле новозеландске одбрамбене снаге и који су кружили друштвеним мрежама у Тонги показују "катастрофалну штету" на удаљеном острву Атата.

Острва Фоноифуа, Нинива, Номука и Манго имају оштећења у распону од великих до катастрофалних, при чему је једно село на Мангу потпуно уништено.

Прети хуманитарна катастрофа 

Вулканска прашина и пепео прекрили су Тонгу па се верује и да су залихе воде загађене. Додатни проблем је то што је због цунамија прекинут подморски кабл, па је земља одсечена од света. 

Страхује се од хуманитарне катастрофе, преноси Би-Би-Си.

Помоћ стиже са Новог Зеланда, али споро - због пепела је немогуће да авиони слете на писту, а војним бродовима са залихама биће потребна три дана да стигну.

Осим воде и других основних намирница, Нови Зеланд шаље спасилачки хеликоптер, а заједно са Аустралијом спроводе се надзорни летови како би се проценила штета.

Излила се нафта дуж обале Перуа

У међувремену стигла је и вест да су необично високи таласи на Пацифику, услед ерупције на Тонги, довели до изливања нафте дуж обала Перуа.

Перуански институт за цивилну одбрану је потврдио да су у недељу, док је вршен утовар нафте на танкер из рафинерије Ла Пампиља на обали Пацифика, снажни таласи померили брод и да се гориво излило, пренео је Ројтерс.

Власти у Перуу нису саопштиле колико је галона просуто, већ су само обавестиле јавност да су локалне и савезне власти ангажоване на чишћењу угроженог дела обале.

Плаже у том подручју су затворене за јавност.

Ерупција је изазвала цунами преко Тихог океана и чула се чак и на Новом Зеланду, на удаљености од око 2.300 километара.

Последице ерупције и у Републици Српској

"Ударни талас" након ерупције код Тонге забележен је синоћ и у Европи, више од 15 сати после вулканске ерупције на удаљености од чак 17.000-18.000 километара.

"Ударни талас" је регистрован у виду нагле промене ваздушног притиска у кратком периоду.

Промена притиска регистрована је и на станицама Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске. Како је саопштено, од 20 до 22 сата дошло је до наглог пораста, а затим и пада притиска за око два милибара, преносе Независне новине.

Та необична и ретка појава није утицала на временске прилике.

Вулкан Хунга Тонга-Хунга Хаапаи, који је еруптирао у суботу, налази на на сеизмички активном Пацифичком ватреном прстену, на око 65 километара северно од главног града Тонге.

Тонга је краљевина од 176 острва, од којих је 36 насељено, са популацијом од 104.494 становника.  

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво