Читај ми!

Dauning strit se izvinio Bakingemskoj palati zbog žurki održanih noć uoči sahrane princa Filipa

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona uputio je izvinjenje Bakingemskoj palati zbog dve žurke organizovane u bašti Dauning strita noć uoči sahrane princa Filipa.

Dve oproštajne žurke, jedna za direktora komunikacija Džejmsa Sleka i druga za vladinog fotografa, održane su 16. aprila, noć uoči sahrane princa Filipa, uz konzumiranje alkohola do ranih jutarnjih sati.

Očevici su rekli da je na dve aprilske zabave u različitim delovima Dauning strita učestvovalo tridesetak ljudi, koji su se potom okupili zajedno u bašti, pili i plesali uz muziku.

"Duboko žalimo što se to dogodilo u vreme nacionalne žalosti i Dauning strit se izvinio Palati zbog toga", izjavio je portparol Borisa Džonsona. Premijer nije bio te večeri u Dauning stritu, dodao je.

Odbio je da kaže da li će se Džonson lično izviniti kraljici, ali je napomenuo da premijer shvata "značajan bes" javnosti zbog toga što su različiti društveni događaji bili organizovani u vreme zaključavanja.

Broj 10 je rekao da je izvinjenje izvršeno "službenim kanalima".

Zamenica lidera laburista Ejndžel Rejner napisala je na Tviteru da "nema reči za kulturu i ponašanje" u Dauning stritu 10.

Lider Liberalnih demokrata Ed Dejvi podseća da je kraljica sedela sama oplakujući gubitak  supruga, u kapeli poštujući mere socijalne distance. Poručio je i da Boris Džonson mora da ode sa funkcije.

"Ne zato što je kraljica već zato što je samo još jedna osoba koja je sama u žalosti kao i mnogi drugi. Dok je ona žalila, Dauning strit 10 se zabavljao. Džonson mora da ode", napisao je on na Tviteru.

U aprilu prošle godine Engleska je bila u drugoj fazi postepenog popuštanja mera i bilo je dozvoljeno da se okupi šest osoba ili dve porodice na otvorenom.

Ti navodi predstavljaju dodatni pritisak na britanskog premijera koji se suočava sa pozivima da podnese ostavku pošto je nedavno priznao da je i sam učestvovao na jednoj žurci u Dauning stritu u maju 2020. prvog perioda zaključavanja zbog koronavirusa u Londonu, piše Gardijan.

Britanski premijer Boris Džonson se zbog toga izvinio u Parlamentu uz obrazloženje da je otišao u baštu Dauning strita 20. maja 2020. da zahvali osoblju pre nego što se vratio u kancelariju 25 minuta kasnije.

Džonson je rekao da je tada smatrao da je reč o "radnom sastanku".

"Postoje stvari koje jednostavno nismo uradili kako treba i moram da preuzmem odgovornost", rekao je Džonson.

Nakon toga lider laburista Kir Starmer pozvao je Borisa Džonsona da "uradi pristojnu stvar" i podnese ostavku.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво