Читај ми!

Сахрањен принц Филип

Принц Филип, муж краљице Елизабете II и војвода од Единбурга сахрањен је након службе која је одржана у оквиру комплекса замка Виндзор. Због пандемије сахрана је одржана у кругу породице.

Од принца су се опростили његова супруга краљица Елизабета Друга, њихова деца и унуци. Војвода од Сасекса Хари допутовао је на сахрану из Калифорније.

Службу је одржао Дејвид Конер, ђакон Виндзорске капеле који је рекао да се са захвалношћу у срцу сећамо принца Филипа.

"Надахнуо нас је својом непоколебљивом оданости нашој краљици, својом службом народу и Комонвелту, својом храброшћу, истрајношћу и вером", поручио је ђакон.

Сахрани је присуствовало и тридесет чланова породице принца Филипа, укључујући и њен немачки огранак.

По жељи принца Филипа на сахрани су се чуле и гајде, а породица се од њега опростила и минутом ћутања.

Јавност није могла да присуствује сахрани, а церемонија је преношена на телевизијама широм света.

Принц Филип сахрањен је у гробницу краљевске породице у капели Светог Ђорђа у Виндзору.

Његов ковчег пренет је у капелу Светог Ђорђа посебно модификованим "ленд ровером" у чијем је дизајнирању учествовао принц Филип.

Ковчег је био умотан у његову личну заставу која представља елементе његовог живота, од грчког наслеђа до британских титула. На ковчегу су били његова официрска капа и сабља.

Краљевска породица тражила је од грађана да не долазе у замак Виндзор, али се велики број њих ипак окупио испред замка и на тај начин су се опростили од принца Филипа.  

Принц Филип, муж краљице Елизабете II и војвода од Единбурга преминуо је 9. априла у 100. годиниУ браку са Елизабетом био је 73 године, а као супруг британске краљице провео је пуних 65 година.