Читај ми!

Журка у Даунинг стриту, форсирање оставке премијера Џонсона

Британски премијер Борис Џонсон се суочава са интензивним притиском високопозиционираних конзервативаца да јавно призна да је присуствовао забави у башти у Даунинг стриту бр. 10 у којој нису поштована ковид правила, пише Гардијан. Индепендент наводи да је особљу запосленом у седишту премијера Велике Британије сугерисано да уклоне податке са мобилних телефона који би могли да потврде да је забава одржана.

Низ конзервативних посланика отворено је изразио бес и понижење због скупа "донеси сопствено пиће" за максимум 40 људи који је одржан 20. маја 2020, након што се та информација појавилa у "процурелом" имејлу. Други су га позвали да се извини у нади да ће зауставити растући бес.

 

Џонсон је одбио да каже да ли су он и његова тадашња вереница Кери Сајмондс присуствовали догађају. Мартин Рејнолдс, Џонсонов главни приватни секретар, позвао је тада стотинак запослених у Даунинг стриту 10 да "искористе лепо време на најбољи начин".

Бивши министар Џони Мерсер описао је то откриће као "понижавајуће", док је посланик Кејлија Роби Мур рекао да га је имејл Мартина Рејнолдса наљутио.

"Немам појма шта су ти људи мислили", рекао је Мур.

Керолајн Ноукс, још једна бивша министарка, рекла је да нема речи којима би на адекватан начин описала колико је љути став "не ради како ја радим, ради како ја кажем" који је, изгледа, преовладао у Даунинг стриту.

"Друштвено дистанцирано испијање пића" 

Марк Харпер, председник утицајне групе за опоравак од ковида рекао је да су то озбиљне оптужбе и да са интересовањем чека објашњење премијера.

Даглас Рос, вођа конзервативаца у Шкотској, рекао је за СТВ да је бесан што је другим Британцима забрањено да виђају умируће или хоспитализоване рођаке, а "људи у Даунинг стриту 10 уживају на сунцу и пију пиће".

Професор Стивен Рајхер, из Научне групе за увид у ток пандемије, која саветује владу, упозорио је да наставак свађе странака ризикује да поткопа кључне смернице јавног здравља.

"То је огромно одвраћање пажње. Уз пажњу окренуту ка странкама, Влада не може да ради свој посао, да јасно комуницира о пандемији и шта би требало да се уради у вези са њом. Друго, то поларизује и политизује дебату о пандемији и тако подрива осећај заједништва који је кључан за осигуравање придржавање мера", рекао је Рајхер.

Последњу реакцију торијеваца изазвао је Рејнолдсов мејл који је позвао колеге на "друштвено дистанцирано испијање пића" након "невероватно заузетог периода". У то време, две особе из различитих домаћинстава, али не више, имале су дозволу да се састану на отвореном на јавном месту на удаљености од два метра, према правилима Енглеске о пандемији.

Јавност против Џонсона

Државни секретар Мајкл Елис послат је из Даунинг стрита да одговара на питања посланика на бурној и емотивној седници у Доњем дому у уторак. Посланик ДУП-а Џим Шенон се расплакао када је рекао да му је ташта умрла сама током карантина и позивао владу да обезбеди "потпуно обелодањивање" онога што се догодило.

Елис се извинио "због узнемирења које су оптужбе изазвале". Потврдио је да ће истрага вишег државног службеника, Сју Греј, размотрити окупљања у Даунинг стриту 15. и 20. маја 2020, као и следећег Божића, али је избегао да пружи детаљније одговоре на питања.

Када су се појавиле вести о божићној забави у седишту британског премијера, Џонсон је посланицима рекао да су сва ковид правила у потпуности поштована.

Неколико дана касније, када се појавио снимак његове бивше секретарке за штампу Алегре Стретон која се нашалила на рачун журке, рекао је да му је мука и да је бесан.

Упитан да ли ће Џонсон поднети оставку ако се утврди да је прекршио закон, Елис је рекао да премијер "нигде не иде" и да "има поверење народа".

Анкете су показале је да две трећине јавности мисли да би Џонсон требало да поднесе оставку након најновијих открића. Чак је и 42 одсто конзервативних гласача за оставку.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи