Читај ми!

Vojne snage ODKB-a počele povlačenje iz Kazahstana

Vojne snage Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), predvođene Rusijom, počele su da se povlače iz Kazahstana nakon jednonedeljnog boravka koji je za cilj imao smirivanje tenzija nakon najvećih nemira koji su izbili u post-sovjetskoj eri u toj zemlji.

Tokom nekoliko dana nasilja i protesta zbog poskupljenja goriva bilo je poginulih i povređenih, a predsednik Kasim Džomart Tokajev se obratio ODKB-u za pomoć, pa su mirovnjaci upućeni u Kazahstan.

Ove nedelje su kazahstanske vlasti saopštile da se situacija stabilizovala i da je završena, kako su naveli, "anti-teroristička operacija" u većem delu zemlje, kao i u najvećem gradu Kazahstana - Almatiju.

"Zahvaljujući vašem dolasku, kazahstanska vojska i bezbednosne snage su uspele brzo da sprovedu zadatak lociranja i privođenja bandita", rekao je zamenik ministra odbrane Kazahstana Muhamedžan Talasov prilikom današnjeg ispraćaja dela mirovnjaka ODKB-a.

Vojni savez ODKB je u sredu saopštio da će kontingentu mirovne misije biti potrebno 10 dana da se potpuno povuče.

Protesti u Kazahstanu, zemlji bogatoj naftom i gasom, izbili su zbog skoka cena goriva.

Agencija Tas navodi da su vlasti pritvorile oko 10.000 ljudi zbog nemira i saopštile da su neki od napadača bili stranci koje su trenirali islamski militanti.

Posle nemira, Tokajev je smenio neke bezbednosne zvaničnike, koji su kasnije optuženi za izdaju. 

Kazahstanski predsednik je 5. januara, usled eskalacije protestnih skupova, prihvatio ostavku prethodne vlade na čelu sa Askarom Maminom, da bi u utorak parlament za novog premijera izabrao Alihana Smailova.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво