Читај ми!

SAD ne pristaju na neširenje NATO-a, Rjabkov saopštio da nema napretka u pregovorima

Rusko-američki pregovori o strateškoj stabilnosti završeni su u Ženevi. Šefica američke delegacije Vendi Šerman ostala je pri stavu da su SAD čvrste u odluci da odbiju bezbednosne predloge Moskve, jer ne žele nikome da zatvore vrata NATO-a. Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov saopštio je da nema napretka u pregovorima.

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman izjavila je da je razgovor američke i ruske delegacije bio iskren i, istakavši da je otvorena za skori novi susret na kojem će se raspravljati o više detalja.

Objasnila je i da tokom razgovora nije bilo reči o mogućnosti da se promeni obim američkog vojnog kontigenta u Evropi, jer se strane nisu pripremile na tu temu.

Šermanova je, takođe, rekla i da ne zna da li je Rusija spremna za smirivanje tenzija u Ukrajini, jer SAD s tim u vezi nisu dobile nikakve garancije od Moskve, prenosi RIA Novosti.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov saopštio je da nema napretka u pregovorima Moskve i Vašingtona. Ocenio je da kod Amerikanaca nije video razumevanje za važnost pitanja koja je predočila ruska strana.

"Rusija bi mogla da pruži vojni odgovor u slučaju da NATO razmesti strateško naoružanje srednjeg i kratkog dometa u Evropi", izjavio je Rjabkov nakon sastanka sa američkom delegacijom koju je predvodila zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman u Ženevi.

Rusija je pozvala Sjedinjene Američke Države da preuzmu maksimalnu odgovornost, jer se rizici od mogućeg sukoba ne mogu potceniti, dodao je on.

Rjabkov je, kako prenosi Sputnjik, naglasio i da se Moskva nada da će NATO u naredna dva dana shvatiti da dijalog o bezbednosnim garancijama ne sme da se dovede u ćorsokak i da Alijansa mora da izađe u susret ruskim predlozima o bezbednosnim garancijama.

Na razgovorima ruske i američke delegacije u Ženevi govorilo se o bezbednosnim garancijama koje traži Moskva za neširenje NATO na istok, a Rjabkov je rekao da je to apsolutni imperativ za Moskvu.

Poručio je da Rusija želi garanciju od "livenog gvožđa" da Ukrajina nikada ne sme da pristupe zapadnom vojnom savezu jer, kako kaže, takav potez bi predstavljao ozbiljnu bezbednosnu pretnju svakom ruskom državljaninu.

"Podvlačimo da je za nas apsolutno obavezno da osiguramo da Ukrajina nikada, nikada, nikada ne postane članica NATO-a", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ruske diplomate su dale uveravanja američkim kolegama da ne postoje planovi da se napadne Ukrajina, tako da nema govora o scenariju o eskalaciji, prenela je agencija RIA Novosti.  

Šermanova je odgovorila da neće nikome dozvoliti da ruši politiku otvorenih vrata NATO-a, koja je oduvek bila centralna za NATO alijansu.

"Nećemo odustati od bilateralne saradnje sa suverenim državama koje žele da rade sa Sjedinjenim Američkim Državama i nećemo donositi odluke o Ukrajini bez Ukrajine, o Evropi bez Evrope, ili o NATO-u bez NATO-a", dodala je Šermanova.

Rjabkov je poručio da želi da veruje da će u "krugu NATO" biti razumevanja za rešavanje ruskih pitanja, ali je upozorio da će biti velika greška ako se Alijansa ne nađe sa Rusijom na pola puta i da će to biti štetno za evropsku bezbednost.

"Razgovori su bili teški, vrlo profesionalni, duboki, konkretni, bez pokušaja da se stvari ulepšaju, da se izbegnu nezgodna pitanja", otkrio je Rjabkov. Posle razgovora, dodao je, ima mesta za "optimističniji pogled na stvari".

"Predstavili smo Amerikancima do detalja logičan i suštinski deo naših predloga, objasnili zbog čega je apsolutni imperativ da dobijemo pravno obavezujuće garancije da se NATO neće širiti na istok i zašto SAD ne smeju da postave oružje u blizini ruskih granica, a koje može da pogodi našu teritoriju", naglasio je on.

Rjabkov je pozvao SAD da preuzmu maksimalnu odgovornost u ovom trenutku.

"Rizik povezan sa mogućim povećanjem eskalacije sukoba se ne može potceniti", zaključio je.

Kaže da reaguju na ono što naziva agresivnim ponašanjem NATO-a i Ukrajine, koja se naginje ka Zapadu i teži da se pridruži alijansi.

Razgovor trajao sedam i po sati 

Ruska agencija Sputnjik navodi da je sastanak trajao oko sedam i po sati i da je održan iza zatvorenih vrata, a napravljena je kratka pauza samo za ručak.

Prema snimku koji je objavljen uoči početka sastanka, vidi kako predstavnici Moskve i Vašingtona ulaze u salu i sede jedni naspram drugih.

Zatim, šefovi delegacija prilaze zastavama za protokolarno fotografisanje.

Tokom fotografisanja, diplomate su čuvale fizičku distancu i nisu se ni rukovale, dodaje Sputnjik.

Svetske agencije ranije su prenele da su rusku delegaciju predvodili zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, a američku prvi zamenik državnog sekretara Vendi Šerman.

U nedelju uveče održani su preliminarni razgovori u formi radne večere.

Jedna od glavnih tema, dodaju mediji, bio je nacrt sporazuma koji je Rusija dostavila SAD i njihovim saveznicima sredinom decembra, a koji uključuje neširenje NATO-a dalje na istok.

Razgovori o bezbednosnim garancijama odvijaće se u tri faze – dva dana nakon sastanka u Ženevi, 12. januara u Briselu će se održati sastanak Saveta Rusija–NATO, a 13. januara konsultacije na bečkoj platformi Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво