Читај ми!

САД не пристају на неширење НАТО-а, Рјабков саопштио да нема напретка у преговорима

Руско-амерички преговори о стратешкој стабилности завршени су у Женеви. Шефица америчке делегације Венди Шерман остала је при ставу да су САД чврсте у одлуци да одбију безбедносне предлоге Москве, јер не желе никоме да затворе врата НАТО-а. Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков саопштио је да нема напретка у преговорима.

Заменица државног секретара САД Венди Шерман изјавила је да је разговор америчке и руске делегације био искрен и, истакавши да је отворена за скори нови сусрет на којем ће се расправљати о више детаља.

Објаснила је и да током разговора није било речи о могућности да се промени обим америчког војног контигента у Европи, јер се стране нису припремиле на ту тему.

Шерманова је, такође, рекла и да не зна да ли је Русија спремна за смиривање тензија у Украјини, јер САД с тим у вези нису добиле никакве гаранције од Москве, преноси РИА Новости.

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков саопштио је да нема напретка у преговорима Москве и Вашингтона. Оценио је да код Американаца није видео разумевање за важност питања која је предочила руска страна.

"Русија би могла да пружи војни одговор у случају да НАТО размести стратешко наоружање средњег и кратког домета у Европи", изјавио је Рјабков након састанка са америчком делегацијом коју је предводила заменица америчког државног секретара Венди Шерман у Женеви.

Русија је позвала Сједињене Америчке Државе да преузму максималну одговорност, јер се ризици од могућег сукоба не могу потценити, додао је он.

Рјабков је, како преноси Спутњик, нагласио и да се Москва нада да ће НАТО у наредна два дана схватити да дијалог о безбедносним гаранцијама не сме да се доведе у ћорсокак и да Алијанса мора да изађе у сусрет руским предлозима о безбедносним гаранцијама.

На разговорима руске и америчке делегације у Женеви говорило се о безбедносним гаранцијама које тражи Москва за неширење НАТО на исток, а Рјабков је рекао да је то апсолутни императив за Москву.

Поручио је да Русија жели гаранцију од "ливеног гвожђа" да Украјина никада не сме да приступе западном војном савезу јер, како каже, такав потез би представљао озбиљну безбедносну претњу сваком руском држављанину.

"Подвлачимо да је за нас апсолутно обавезно да осигурамо да Украјина никада, никада, никада не постане чланица НАТО-а", рекао је он.

Према његовим речима, руске дипломате су дале уверавања америчким колегама да не постоје планови да се нападне Украјина, тако да нема говора о сценарију о ескалацији, пренела је агенција РИА Новости.  

Шерманова је одговорила да неће никоме дозволити да руши политику отворених врата НАТО-а, која је одувек била централна за НАТО алијансу.

"Нећемо одустати од билатералне сарадње са сувереним државама које желе да раде са Сједињеним Америчким Државама и нећемо доносити одлуке о Украјини без Украјине, о Европи без Европе, или о НАТО-у без НАТО-а", додала је Шерманова.

Рјабков је поручио да жели да верује да ће у "кругу НАТО" бити разумевања за решавање руских питања, али је упозорио да ће бити велика грешка ако се Алијанса не нађе са Русијом на пола пута и да ће то бити штетно за европску безбедност.

"Разговори су били тешки, врло професионални, дубоки, конкретни, без покушаја да се ствари улепшају, да се избегну незгодна питања", открио је Рјабков. После разговора, додао је, има места за "оптимистичнији поглед на ствари".

"Представили смо Американцима до детаља логичан и суштински део наших предлога, објаснили због чега је апсолутни императив да добијемо правно обавезујуће гаранције да се НАТО неће ширити на исток и зашто САД не смеју да поставе оружје у близини руских граница, а које може да погоди нашу територију", нагласио је он.

Рјабков је позвао САД да преузму максималну одговорност у овом тренутку.

"Ризик повезан са могућим повећањем ескалације сукоба се не може потценити", закључио је.

Каже да реагују на оно што назива агресивним понашањем НАТО-а и Украјине, која се нагиње ка Западу и тежи да се придружи алијанси.

Разговор трајао седам и по сати 

Руска агенција Спутњик наводи да је састанак трајао око седам и по сати и да је одржан иза затворених врата, а направљена је кратка пауза само за ручак.

Према снимку који је објављен уочи почетка састанка, види како представници Москве и Вашингтона улазе у салу и седе једни наспрам других.

Затим, шефови делегација прилазе заставама за протоколарно фотографисање.

Током фотографисања, дипломате су чувале физичку дистанцу и нису се ни руковале, додаје Спутњик.

Светске агенције раније су пренеле да су руску делегацију предводили заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков и заменик министра одбране Александар Фомин, а америчку први заменик државног секретара Венди Шерман.

У недељу увече одржани су прелиминарни разговори у форми радне вечере.

Једна од главних тема, додају медији, био је нацрт споразума који је Русија доставила САД и њиховим савезницима средином децембра, а који укључује неширење НАТО-а даље на исток.

Разговори о безбедносним гаранцијама одвијаће се у три фазе – два дана након састанка у Женеви, 12. јануара у Бриселу ће се одржати састанак Савета Русија–НАТО, а 13. јануара консултације на бечкој платформи Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво