Читај ми!

Шта доноси састанак САД – Русија у Женеви

Песимизам је доминантно осећање у дипломатским круговима уочи почетка преговора Вашингтона и Москве у Женеви у вези са тензијама на граници Русије и Украјине за које НАТО криви Русију.

Због гомилања руских војника на граници са Украјином Сједињене Државе сматрају да Москва планира инвазију на ту некадашњу републику Совјетског Савеза.

Из Москве, чини се, стижу позитивнији тонови. Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је да је могуће да се спорна питања реше после једног састанака.

Рјабков, који предводи руску делегацију у Женеви, такође поручује да Москва неће давати никакве уступке под притиском.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен не очекује било какав напредак током ове недеље.

Преговори ће се из Женеве преселити у Брисел и Беч, у тренутку када су односи САД и Русије на најнижем нивоу од када је Хладни рат завршен пре три деценије. У Бриселу ће 12. јануара бити одржан састанак Савета НАТО – Русија. 

Скоро 100.000 руских војника налази се на граници са Украјином у припреми за оно што Вашингтон и Кијев виде као за инвазију, осам година пошто је Русија присајединила полуострво Крим.

Русија пориче планове за инвазију и каже да реагује на оно што назива агресивним и провокативним понашањем НАТО-а и Украјине, која се нагиње ка Западу и тежи чланству у Алијанси.

Прошлог месеца Русија је изнела широк скуп захтева који укључују забрану даљег ширења НАТО-а и окончање активности Алијансе у земљама Централне и Источне Европе
које су му се придружиле након 1997. године.

Колика је права мера компромиса

Сједињене Државе и НАТО одбациле су велики део руских захтева као непримерене за почетак преговора, тражећи средњи пут где би се Вашингтон и Москва могли "наћи".

Председник САД Џозеф Бајден је више пута претио свом руском колеги Владимиру Путину да би Сједињене Државе и европски савезници могли увести санкције без преседана ако би Русија одлучила да изврши инвазију на Украјину.

Путин је одговорио да би такве санкције могле довести до потпуног прекида дипломатских однoса.

Сергеј Рјабков је тренутну ситуацију упоредио са кубанском ракетном кризом из 1962. године када је свет стајао на ивици нуклеарног рата.

Сједињене Државе и НАТО савезници су рекли да су спремни да разговарају о могућности да свака страна ограничи број војника и распоређивање ракета у региону.

Ако преговори пропадну, санкције против Русије могле да обухвате руску одбрамбену индустрију, укључујући и цивилно ваздухопловство, као и високотехнолошке секторе попут вештачке интелигенције, чак и потрошачке електронике.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво