Читај ми!

Broje se žrtve sukoba u Kazahstanu, Tokajev potvrdio da su stradali i civili

U sukobima koji su prethodnih dana izbili u Kazahstanu, preminulo je 16 policajaca, saopštio je predsednik Tokajev. Potvrdio je da žrtava ima i među civilima. Ministarstvo unutrašnjih poslova je još ranije saopštilo da je 26 "naoružanih kriminalaca" likvidirano.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev izjavio je da je 16 policajaca izgubilo život tokom nedavnih nereda u zemlji, dok se broj žrtava civila i dalje "rasvetljava".

"Poginulo je šesnaest pripadnika reda, a preko 1.300 osoba je povređeno. Nažalost, prijavljeni su i smrtni slučajevi civila, a broj se rasvetljavala", rekao je Tokajev na vanrednoj sednici Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, održanoj u formi video-konferencije, prenosi ruska agencija Tas.

Kako je naveo Tokajev, 1.270 preduzeća je pogođeno širom zemlje, više od 100 tržnih centara i banaka je opljačkano i spaljeno oko 500 policijskih automobila.

"Pričinjena je ogromna šteta koju sada procenjuje posebna vladina komisija", dodao je on.

Kako se navodi, u nekoliko kazahstanskih gradova su 2. januara izbili protesti, koji su eskalirali u masovne nerede protiv policije i snaga bezbednosti, pre svega u Almatiju.

Predsednik Kazahstana zatražio je pomoć ODKB nakon što su protesti zbog poskupljenja goriva prerasli u otvorene sukoobe sa snagama bezbednosti. Smirivanju situacije pomogli su i ruski mirovnjaci.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво