Читај ми!

Učesnik pregovora u Sudanu: Vojska vraća Hamdoka na vlast

Predsednik partije Umma rekao je za Rojters da je kasno sinoć postignut dogovor sa vojskom o formiranju vlasti. Svrgnuti premijer Abdala Hamdok formiraće tehnokratsku vladu, a vojska će zauzvrat osloboditi sve političke zatvorenike.

Fadlalah Burma Nasir je kao šef partije Umma učestvovao u pregovorima vojske i civilnih političkih partija, javio je Rojters.

Kako britanska agencija saznaje, danas će biti održan hitni sastanak Suverenog saveta, nakon kojeg će se objaviti postizanje sporazuma.

Iz Hamdokove kancelarije rekli su da je vojska uklonila snage koje su bile pozicionirane ispred njegovog doma.

Sporazum je postignut više od tri nedelje otkako je general Abdel Fatah el Burhan u vojnoj akciji smenio tranzicionu vladu. On je tada rekao da je bio prinuđen na taj potez kako bi sprečio građanski rat nakon što su političari podstakli neprijateljstvo prema oružanim snagama.

Od onda, u Sudanu su organizovali masovni protesti na kojima su demonstranti tražili povratak civilne vlasti. Hamdok je više puta ponovio da neće pristati da ponovo formira vladu, ako politički zatvorenici ne budu oslobođeni.

Sudan je zemlja u tranziciji od svrgavanja s vlasti Omara el Bašira, autokratskog vladara optuženog za genocid u Darfuru. Za dve godine trebalo bi da se održe demokratski izbori.

 

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво