Пуч у Судану, ухапшен председник Башир

Суданска војска одлучила да свргне председника Омара ел Башира и отпусти владу. Војни савет водиће земљу у наредне две године, рекао је у обраћању јавности судански министар одбране. Организатори протеста против Башира позвали су народ да остане испред генералштаба војске у суданској престонци Картуму.

Судански министар одбране Авад Ибн Уф рекао је у обраћању на државној телевизији да ће војни савет водити земљу у прелазном периоду од две године, преноси Ројтерс.

Истакао је да ће председник Омар ел Башир бити ухапшен и одведен на "сигурно место".

Министар је најавио да ће устав бити суспендован и да ће се увести тромесечно ванредно стање, додавши да ће аеродроми бити затворени на 24 часа, док ће гранични прелази бити ван функције до даљег. 

Нагласио је да ће избори бити расписани по окончању прелазног периода.

Ибн Уф је рекао да је земља под Баширом патила од "лошег управљања, корупције и одсуства правде, извинувши се због убијања невиних". 

У међувремену, главни организатори протеста против Башира одбацили су најаву пучиста о војном савету који ће привремено преузети власт у земљи.

Суданско професионално удружење позвало је демостранте да остану испред зграде Министарства одбране, где се налазе од суботе.

Како су се вести о пучу шириле градом, хиљаде људи окупило се на улицама Картума прослављајући свргавање Башира са војницима.

Би-Би-Си је пренео наводе Ел Арабије да су сви политички затвореници ослобођени.   

Ел Арабија је претходно саопштила да су председник Судана и његових 100 најближих сарадника ухапшени, а да се сâм Башир налази у кућном притвору.

Извори ове телевизије рекли су да су ухапшени премијер Мухамед Тахер Аила, бивши министар одбране Абдел Рахим Мухамед Хусеин, лидер странке Национални конгрес Ахмед Хароун, бивши заменици председника Али Осман Мухамед Таха и Бакри Хасан Салех.

Рано јутрос група војних официра ушла је у зграду радија и телевизије. Претходно су се јаке снаге војске распоредиле у близини зграде радија, али и по целом Картуму. 

Британска агенција је навела да су војници упали и у седиште Исламског покрета, главног дела владајуће Баширове партије Националног конгреса.

Башир је на власт дошао 1989. године након пуча, а четири године касније САД су њега и његову владу ставиле на листу спонзора терориста и увеле санкције.

Oптужен је и пред Међународним судом у Хагу због навода да је извршио геноцид у Дафуру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво