Čitaj mi!

Generalni štrajk i protesti na Haitiju zbog loše bezbednosne situacije

U znak protesta zbog sve većeg broja otmica, veliki broj građana Haitija pridružio se generalnom štrajku prosvetara, preduzetnika i vozača u javnom prevozu.

Otmica članova hrišćanske misionarske grupe iz SAD podstakla je međunarodnu zabrinutost zbog nasilja bandi u toj karipskoj državi.

Šesnaest Amerikanaca i jedan Kanađanin oteti su u blizini glavnog grada Port o Prensa, a stručnjaci za bezbednost sumnjaju da je za to delo odgovorna banda poznata kao "400 Mavozo".

Vlasti Haitija još se ne oglašavaju o incidentu, a gde se nalazi grupa misionara, među kojima su žene i deca, ostaje nepoznato.

Prodavnice i škole u Port o Prensu su zatvorene u sklopu štrajka na koji su prvo pozvali čelnici transportne industrije, čiji su radnici jedna od najčešćih meta otmica bandi.

Druga preduzeća iz privatnog sektora kasnije su rekla da se pridružuju štrajku u znak protesta protiv stalnih otmica i sistemske nesposobnosti Vlade da se sa tim suoči.

Nesigurna bezbednosna situacija u zemlji pogoršala se od julskog ubistva predsednika Žovanela Moiza, a mesec dana kasnije u zemljotresu je poginulo više od 2.000 ljudi.

Kriza na Haitiju postala je i krupno pitanje za Vašington. Američki granični policajci prošlog meseca grubo su se obračunali sa grupom migranata sa Haitija.