Читај ми!

Отмице и насиље на Хаитију – банде преузимају контролу над главним градом

Најмање 17 хришћанских мисионара из Сједињених Држава и чланови њихових породица, укључујући и децу, отела је банда у Порт о Пренсу док су напуштали сиротиште, потврдили су хаићански безбедносни званичници.

Детаљи о отмици остали су нејасни, али локални званичници кажу да су мисионари отети из аутобуса који је ишао ка аеродрому.

Хаити је годинама у стању политичких превирања, а ситуација се драстично погоршала после убиства председника Жованела Моиза у јулу ове године. Отмице су такође учестале, али чак и у земљи која је навикла на раширено безакоње, отмица тако велике групе Американаца шокирала је званичнике.

Насиље расте у главном граду Порт о Пренсу. Према неким проценама, банде сада контролишу отприлике половину града. У понедељак су банде пуцале на школски аутобус, при чему је повређено најмање пет људи, укључујући ученике, док је банда отела други градски аутобус.

Киднаповање америчких мисионара догодило се само дан након што је Савет безбедности Уједињених нација продужио своју мисију на Хаитију за девет месеци.

Многи Хаићани позивали су Сједињене Државе да пошаљу војску да стабилизује ситуацију, али администрација председника Џозефа Бајдена није била вољна да пошаље трупе.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво