Читај ми!

Потера за хаићанским избеглицама, сцене ужаса на граници САД

Више од 70 година пошто је Џон Форд снимио чувени вестерн Рио Гранде, ова река поново се нашла у центру пажње јавности. Људи који покушавају да је прегазе и потера на коњима. Овај пут, снаге безбедности јуриле су хаићанске избеглице.

Око 6.000 избеглица са Хаитија протерано је назад у Мексико и Хаити, јављају медији само дан након објављивања фотографија наоружаних коњаника у потери за људима на обалама реке Рио Гранде које су ужаснуле америчку јавност. 

Граничне патроле које су коњима терале избеглице назад у реку изазвале су серију гневних реакција у САД, па је чак и Бела кућа овакво поступање назвала "ужасним".

Секретар за унутрашњу безбедност САД Алехандро Мајрокас демантовао је да су припадници граничних патрола бичевали мигранте, али је најавио да ће покренути истрагу како би све околности овог случаја биле разјашњене.

На неким од фотографија види се и како припадници граничних патрола, са коња, бичевима шибају унезверене избеглице.

Током последњих неколико дана око градића Дел Рио у Тексасу склонило се око 13.000 миграната, укључујући и неколико хиљада Хаићана.

Локалне власти су затражиле од миграната да се крећу "безбедним" путевима, уместо да на своју руку прелазе реку и на тај начин крше имиграциона правила САД.

Талас избеглица са Хаитија покренут је после серије ужасних догађаја које су претходних месеци потресле ту сиромашну државу. Прво је, у јулу, убијен председник Жовенел Моиз, да би месец дана касније, у земљотресу, страдало више од 2.000 људи.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво