Читај ми!

Filipini – i posle Markosa Markos?

Na Filipinima u trku za predsednika uključio se Ferdinand Markos mlađi, sin surovog, ekscentričnog diktatora koji je dvadeset godina vladao tom državom i bio prisiljen na bekstvo iz zemlje.

Predsednička kampanja koja je upravo počela na Filipinima je jedna vrsta pokretne trake sa svetski poznatim ličnostima.

Za najvišu funkciju u toj ostrvskoj državi u jugoistočnoj Aziji boriće se ne samo bivši višestruki prvak sveta u boksu Emanuel "Mani" Pakijao, već i Ferdninand Markos mlađi, šezdesetčetvorogodišnji sin bivšeg filipinskog diktatora istog imena, koji je sa svojom ekscentričnom ženom Imeldom širom sveta bio poznat po surovosti i beskrupuloznom bogaćenju.

Ferdinand Markos mlađi objavio je početkom nedelje svoju kandidaturu preko društvenih mreža. Uprkos kontroverzama vezanim za roditelje, on se već duže bavi politikom i već je služio kao senator (član Gornjeg doma parlamenta). Štaviše, zahvaljući ocu, koji je vladao Filipinima dvadeset godina od polovine šezdesetih do polovine osamdesetih, on je još kao mladić u dvadesetim godinama obavljao funkciju provincijskog guvernera.

Duterteova linija?

Ferdinand Markos mlađi politički je saveznik sadašnjeg predsednika Filipina Rodriga Dutertea, kojem šestogodišnji mandat ističe u maju sledeće godine.

Interesantno je da u Pacifičkoj zemlji sa blizu 110 miliona stanovnika postoji ustavno ograničenje po kojem ista osoba može biti predsednik samo jednom, što je pravilo koje je uvedeno upravo zbog Ferdinanda Markosa starijeg, koji je nakon što je odradio dva predsednička mandata uveo diktaturu i kasnije sebi dodelio i treći mandat. On je došao je na čelo države 1965. i ostao upamćen kao jedan od najsurovijih i najkaprcioznijih svetskih diktatora, u rangu Idi Amina i Agusta Pinočea.

Najviši državni pravni akt tako onemogućuje ponovnu kandidaturu Rodriga Dutertea, koji je 2016. godine, po stupanju na dužnost predsednika, organizovao sahranu posmrtnih ostataka Ferdinanda Markosa starijeg na državnom groblju u prestonici Manili.

Nakon što je bio oboren 1986. u narodnom ustanku i vojnoj pobuni, Markos je s porodicom i najbližim saradnicima, te desetinama kovčega punih novca, zalata i nakita, izbegao na Havaje, gde je preminuo 1989. godine. Njegovi posmrtni ostaci 1993. su vraćeni u njegov zavičaj u provinciji Ilokos Norte, na krajnjem severozapadu Filipina, odakle su 2016. prebačeni u glavni grad.

Duterte, koji je i sam svetski poznat po surovosti zbog svog rata protiv droge u kojem su samorganizovani, naoružani dobrovoljci i policija u proteklih nekoliko godina pobili, smatra se, oko 12.000 narkomana, dilera i nevinih građana, tom sahranom je praktično rehabilitovao Ferdinanda Markosa starijeg, za vreme čije vladavine su se policija i vojska nemilosrdno obračunavale s novinarima, opozicionim političarima, te (uz pomoć SAD) komunistima i muslimanskim pobunjenicima.

Duterte je čak izjavljivao da bi trebalo okončati potragu za ogromnim bogatstvom koje je Markos stariji isisao iz države. Smatra se da je on izneo između pet i deset milijardi dolara novca koji je pripadao centralnoj banci, što važi za najveću pljačku neke države od strane njenih funkcionera u svetu.

Dinastije Markos i Duterte u zagrljaju

Izvesno vreme na Filipinima se šuškalo da bi Ferdinand Markos mlađi i Duterteova ćerka Sara, koja je gradonačelnik grada Davao i, sudeći po istraživanjima javnog mnenja, najpopularniji političar u zemlji, mogli da se udruže i zajednički kandiduju za funkcije predsednika i potpredsednika države.

Sam Duterte sve do prošle nedelje, kada je pod pritiskom javnosti objavio povlačenje iz politike po isteku mandata, dugo je nameravao da se kandiduje za potpredsednika i u tom periodu je javno rekao da ne bi imao ništa protiv da odustane od te kandidature ako će mlađi Markos da se kandiduje.

Kuriozitet je da, uprkos zločinima koje naredio Ferdinand Markos stariji i pljački veka koju je počinio skupa sa svojom ekscentričnom suprugom Imeldom, njegova porodica ostaje popularna, naročito u svom zavičaju na severu postrva Luzon. Nakon povratka iz egzila Imelda je bila više puta birana za poslanika Donjeg doma parlamenta (Kongresa) i kandidovala se za potpredsednika. I Markosova ćerka Ajmi je sada senator, dok je u prošlosti bila dugogodišnji guverner provincije Ilokos Norte i poslanik Donjeg doma parlamenta.

U ovom trenutku, među (slavnim) protivkandidatima s kojima će se Ferdinand Markos mlađi suočiti u nastojanju da se dokopa predsedničke fotelje, pored bivše svetske bokserske zvezde Pakijaa, nalazi se i sadašnji gradonačelnik trinaestomilionske prestonice Manile, Francisko Domagoso, koji je po profesiji glumac.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво