Читај ми!

Филипини – вишеструки светски боксерски шампион Мани Пакјао кандидат за председника

Један од најбољих боксера свих времена, Емануел Мани Пакјао, формално је објавио кандидатуру за председника Филипина.

Филипинска боксерска звезда Емануел Мани Пакјао објавио је кандидатуру за председничке изборе у својој домовини Филипинима.

Четрдесетдвогодишњи Пакјао сада служи као сенатор и припада фракцији владајуће Демократске партије Филипина, која се противи политици садашњег председника, страначког колеге Родрига Дутертеа.

Пакјао је посебан по томе што је светску титулу освајао чак 12 пута и то у осам различитих категорија. У каријери је забележио чак 62 победе, од чега 39 нокаутом, и само осам пораза, уз два неодлучена исхода.

Први пут је као професионалац у ринг ушао још 1995. године, а последњи меч имао је управо прошлог месеца, када је изгубио.

Он је медијима изјавио "да је борац и да је увек био борац и у рингу и ван њега" и истакао да ће се посветити решавању друштвених проблема као што су сиромаштво и корупција.

И после Дутертеа, Дутерте?

Пакјао, међутим, у истраживањима јавног мњења тренутно по популарности заостаје за ћерком садашњег председника Родрига Дутертеа, Саром.

Такође, ривалска фракција владајуће партије коју предводи Родриго Дутерте намерава да оспори кандидатуру славног боксера, који прети да ће, ако победи на изборима, сместити у затвор припаднике садашњег режима одговорне за корупцију.

Председнички избори на Филипинима заказани су за следећу годину. Председник Дутерте, који је уздрмао домаћу и привукао пажњу стране јавности својом контроверзном политиком жестоког притиска на банде које тргују дрогом, јер су полицији одрешене руке да спроводи тзв. "вансудска погубљења", по уставу нема право да се још једном кандидује за исту функцију.

Зато се очекује да ће он у следећем мандату покушати да се докопа позиције потпредседника, која на Филипинима захтева кандидатуру и представља предмет директних избора, исто као и фотеља председника.

Седамдесетшестогодишњи Дутерте, први председник пореклом с јужног острва Минданао, на ту функцију је ступио 2016. године. Он је иницирао преокрет у дотадашњој спољној политици земље покушавши економско, политичко и војно приближавање с Кином, с којом Филипини имају територијални спор, делимично због свог сукоба са америчком амбасадом у Манили и администрацијом у Вашингтону у вези са заштитом људских права.  

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво