Читај ми!

Nemačka između semafora i Jamajke – da li se socijaldemokratija vraća u Evropu na velika vrata

Nemci su tako glasali, da će naslednik Angele Merkel morati da okupi stranke ili u bojama semafora ili zastave Jamajke. Bivši ambasador Srbije u Berlinu Ognjen Pribićević kaže za RTS da rezultat SPD-a može da podigne socijaldemokratiju u Evropi. Asistent na FPN-u Stefan Surlić očekuje semafor koaliciju i potpuno novi talas sa Olafom Šolcom, i novim temama koji će diktirati. Dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević navodi da je očigledno da SPD i Zeleni žele da budu u koaliciji.

Ognjen Pribićević, Stefan Surlić, Nenad Radičević su, u emisiji Oko, govorili o postizbornoj kombinatorici u Nemačkoj, nakon jučerašnjih izbora za Bundestag.

Olaf Šolc iz SPD-a i lider liberala Kristijan Lindner su relativni pobednici, a Armin Lašet iz CDU-a i Anelena Berbok iz stranke Zelenih relativni gubitnici izbora. Pribićević kaže da u ovom trenutku to može da bude presek stanja, ali da može i da se okrene.

"Rezultat je očekivan, čuli smo brojne prognoze o tome da će to biti tesno i jeste. Očekivano je da CDU padne ovoliko, zato što je prošlo 16 godina. Neko ko je toliko na vlasti, teško da može da očekuje da napravi neki rezultat. Prosto, ljudi hoće promene, i evo to se sada desilo", navodi Pribićević.

Objašnjava da je Šulc čovek kontinuiteta. "On je umeren političar. Očigledno je da su Nemci glasali i za kontinuitet i za promenu", ukazuje Pribićević.

"Šolc apsolutno jeste pobednik izbora"

Stefan Surlić očekuje semafor koaliciju, odnosno savez SPD-a (crveni), liberala (žuti) i stranke zelenih, kao i jedan potpuno novi talas sa Olafom Šolcom i novim temama koje će diktirati.

Smatra da Šolc apsolutno jeste pobednik izbora, jer je uspeo da popularnost socijaldemokrata podigne sa 12 procenata, na broj kojim su prestigli CDU.

"SPD je sve vreme u velikoj koaliciji sa CDU, i u tome vidim još veću prednost i pobedu Šolca, zato što je uspeo da, kao vicekancelar i ministar finansija, predstavi sebe kao neku alternativu, kao neki novi glas koji će zameniti dosadašnji politiku i popuniti prazninu koju je ostavila Angela Merkel", objašnjava Surlić.

Očekuje da će liberali i zeleni pokušati prvo sa SPD-om da prave koaliciju, a tek onda ako ne postignu neko kompromisno rešenje, da se okrenu CDU-u.

Ako CDU sada ne formira vladu, kaže Surlić, može se očekivati da će nastaviti da pada.

"Rezultat socijaldemokrata značajan za Evropu"

Pribićević je istakao je da je rezultat SPD-a vrlo značajan za Evropu, pošto je socijaldemokratija u krizi već dvadeset godina, nema pobednike u velikim zemljama.

"Sad je postigla rezultat, prvi put možda posle Korbina koje pre pet šest godina napravio dobar rezultat ali nije pobedio. Socijaldemokratija pravi jedan rezultat koji može da podigne socijaldemokratiju Evropi i u tom smislu je značajan taj rezultat. Oni će da postave teme preraspodele dohotka, jer je to osnovna tema, jer se dohodak u zadnjih 20 godina potpuno neravnopravno deli", objašnjava Pribićević.

Pribićević smatra da je situacija izuzetno zanimljiva, jer su liberali ideološki svakako bliži CDU-u, nego zelenima, a sa druge strane, zeleni i SPD su ideološki bliski.

"Ali ovde treba treći za vladu, a realno je očekivati da će i jedna i druga od ove dve velike stranke biti vrlo srećne da im ponude i ministarstvo spoljnih poslova, na primer zelenima, što bi oni sigurno voleli, i liberalima finansije", smatra Pribićević.

Očekuje vrlo duge pregovore, vrlo mučne, jer ideologija igra ulogu.

"Mislim da će igrati sve veću, zato što grupacije koje su za te partije glasale imaju različite interese", objašnjava Pribićević.

Ističe da se ideologija vraća kao važno pitanje, kao i pitanje podele dohotka. "Pandemija je ogolila društvene podele između malog dela najbogatijih, i velikog dela nekadašnje srednje klase", napominje bivši ambasador.

Da li se menja nemačka spoljna politika

Pribićević smatra da će se Nemačka i dalje kretati u okvirima koji nameću članstvo u NATO-u i veze sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ne veruje da će se spoljna politika mnogo menjati, bez obzira što se neka nijanse mogu očekivati, a u diplomatiji su, napominje, nijanse važne.

"Nastaviće se sa podrškom evrointegracijama Srbije i Zapadnog Balkana", očekuje Pribićević.

Surlić kaže da je za sve stranke koje bi ušle u vladu Kosovo završena tema, dok smatraju da Srbija ima prevelik uticaj na Republiku Srpsku.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво