Читај ми!

Избори у Немачкој – социјалдемократе имају предност, о канцелару одлучују мале странке

Према пројекцијама које је објавио ЗДФ, немачке социјалдемократе имају предност у односу на конзервативце за 1,5 одсто. На трећем месту се налазе Зелени. Мале странке одлучују ко ће бити нови канцелар. Представници социјалдемократа тврде да ће они добити мандат за формирање нове владе.

Немачки социјалдемократи тесно су победили на националним изборима у недељу, показали су прогнозирани резултати, и затражили су "мандат" да воде владу први пут од 2005. године. Тако би била окончана шеснаестогодишња владавина коју је предводила конзервативна власт под вођством Ангеле Меркел.

Социјалдемократска партија Немачке (СДП) Олафа Шолца освојила је 25,7 одсто гласова на парламентарним изборима у Немачкој, што им доноси благу предност у односу на ривалску Хришћанско-демократску унију (ЦДУ), показују најновији резултати избора.

Странка ЦДУ Ангеле Меркел и њен кандидат Армин Лашет "склизнули" су на историјски минимум на савезним изборима, са освојених 24,1 одсто гласова.

Зелени, предвођени Аналеном Бербок, остварили су свој најбољи резултат, а према првим резултатима су са 14,8 одсто освојили треће место, нашавши се тако испред либерала (ФДП), који су са 11,5 одсто такође остварили напредак.

Крајње десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) ће по други пут ући у парламент, са освојених 10,3 одсто гласова, док странка Левица није успела да пређе цензус од пет одсто за улазак у парламент, освојивши само 4,9 процената гласова. 

Како јавља извештач РТС-а, преговори о будућој коалицији могу да се отегну и до Нове године. 

Кандидат Социјалдемократске партије Немачке Олаф Шолц рекао је да је на основу првих пројекција показано да је СДП добила велику већину грађана и то је мандант, како каже, да све што су обећали буде и остварено.

"Ми смо прагматична партија која зна како се управља. Социјалдемократска партија је партија поверења која жели да обезбеди бољу будућност за Немачку, али смо показали да поседујемо све што је потребно да управљамо земљом, а то је јединство које има подршку свих. Прагматизам поверење и јединство, то је оно што ћемо да наставимо да демонстрирамо у будућности", навео је Шолц.

Кандидат ЦДУ-а за канцелара Армин Лашет рекао је да је резултат избора велики изазов за Немачку, за конзервативце и све демократске партије.

"Морамо да одредимо правац којим ће се кретати земља у будућности. Ниједна партија то не може сада, зато је потребан огроман напор. Морамо да превладамо супротстављена гледишта и одржимо Немачку уједињену. Како се сада чини, биће демократска влада састављена од три партије. Глас конзервативцима је глас против владе коју би водила левица", каже Лашет.

Социјалдемократска партија је, према пројекцијама ЗДФ-а, освојила 26 одсто гласова, док је Хришћанско-демократска унија са 24,5 процената забележила најслабији резултат од Другог светског рата.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво