Читај ми!

Teksas, i konje ubijaju zar ne

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je da će pripadnici Granične patrole snositi posledice zbog načina na koji su postupali prema izbeglicama sa Haitija, samo dva dana pošto je svetska javnost bila zgrožena fotografijama naoružanih jahača koji bičuju uspaničene izbeglice.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena zabranila je pripadnicima Granične patrole da koriste konje u potrazi za haićanskim izbeglicama, pošto je javnost prethodnih dana bila zgrožena scenama potere za ljudima oko reke Rio Grande.

"Bilo je to užasno gledati… Ljude tretirane na takav način, konje kako gotovo gaze vezane ljude. To je skandalozno. Obećavam da će ti ljudi platiti cenu zbog onoga što su uradili", rekao je predsednik SAD Džozef Bajden u Beloj kući.

"Snosiće posledice. Ovo je sramotno, ali i van granica sramote, ovo je opasno i pogrešno", rekao je američki predsednik.

Serija loših poteza SAD prouzrokovala je i ostavku američkog specijalnog izaslanika za Haiti Danijela Futa, koji je taj položaj napustio zbog "nehumanog postupanja" prema haićanskim izbeglicama.

Osim konja i Futa, još niko nije snosio odgovornost za događaje na reci Rio Grande.

Bajdenova reakcija usledila je svega dan pošto je Bela kuća saopštila da je pripadnicima Granične patrole zabranjeno da u akcijama oko Del Rija nadalje koriste konje.

Sekretar za unutrašnju bezbednost SAD Alehandro Majrokas i Raul Ortiz, prvi čovek Granične patrole , jedinice koja je već godinama na zlom glasu zbog načina na koji postupa prema migrantima, demantovali su da su "konjanici" bičevali Haićane.

Prethodnih sedmica, na granicu SAD stiglo je oko 15.000 Haićana, ali ih je u gradiću Del Rio, gde ih je posle serije deportacija i raspoređivanja na druge lokacije, ostalo nešto manje od pet hiljada. Do petka u podne, u improvizovanom logoru u Del Riju više nije bilo izbeglica.

Oko 3.200 Haićana prebačeno je iz Del Rija u pritvorske jedinice graničnih službi, odakle će najverovatnije svi biti vraćeni na Haiti.

Zbog zakona usvojenih tokom administracije Donalda Trampa, Haićani koji su tokom prethodnih desetak dana nelegalno ušli na teritoriju SAD, praktično, nemaju nikakve šanse da dobiju azil i ostanu u Americi.

Ceo proces bio je praćen suštinskim greškama i nasiljem, pa je grupa izbeglica pobegla iz autobusa koji ih je prevozio ka San Antoniju, pošto je prethodno preuzela kontrolu nad vozilom.

Dvojica begunaca su, posle potere, uhvaćena.

Tokom prethodnih 12 meseci, američke snage bezbednosti uhapsile su oko 1,6 miliona nelegalnih imigranata.

Talas izbeglica sa Haitija pokrenut je posle serije užasnih događaja koje su prethodnih meseci potresle tu siromašnu državu. Prvo je, u julu, ubijen predsednik Žovenel Moiz, da bi mesec dana kasnije, u zemljotresu, stradalo više od 2.000 ljudi.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво