Čitaj mi!

SAD i Velika Britanija uvereni da je Iran napao tanker kod Omana

Američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski šef diplomatije Dominik Rab uvereni su da je Iran u četvrtak kod obala Omana izveo napad na tanker kojim je rukovodila izraelska kompanija.

Entoni Blinken je izjavio da za čin kao što je napad na tanker nema opravdanja, kao i da SAD sa partnerima u regionu razmatraju naredne korake i odgovor na napad, saopšteno je iz Stejt departmenta, navodi Rojters.

I britanski šef diplomatije Dominik Rab rekao je da je veoma verovatno da je Iran koristio jedan ili više dronova da izvede "nezakonit i bezobziran" napad.

"Verujemo da je napad bio nameran, ciljan i da predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava od strane Irana", rekao je Rab i istakao da Velika Britanija sa partnerima radi na "usaglašenom odgovoru".

Dve osobe poginule su u napadu dronom na naftni tanker, kojim upravlja "Zodijak maritim" u vlasništvu izraelskog milijardera Ejala Ofera.

Brod je plovio pod zastavom Liberije kada je u četvrtak napadnut kod obala Omana, a kompanija je saopštila da se još uvek utvrđuju sve okolnosti.

Izrael je za napad optužio Iran, koji je odbacio optužbe.