Читај ми!

Израел окривио Иран за напад дроном на танкер код Омана

Израел је оптужио Иран да стоји иза напада на нафтни танкер, код обала Омана, у којем су убијена два члана посаде, британски и румунски држављани.

Министар спољних послова Израела Јари Лапид саопштио је да Иран "није само израелски проблем, већ извозник нестабилности, тероризма и уништења које све погађа".

"Не смемо остати неми пред иранским тероризмом, који штети и слободи пловидбе", навео је Лапид на Твитеру

Брод "Мерсер стрит", којим управља "Зодијак маритим", у власништву израелског милијардера Ејала Офера, пловио је под заставом Либерије када је у четвртак нападнут код обале Омана.

У експлозији беспилотне летелице, на танкеру су страдали чланови посаде из Велике Британије и Румуније, пренeo je Си-Ен-Ен. Компанија у чијем је власништву брод "Мерсер стрит" је навела да сумња да иза напада дроном стоје пирати.

Амерички званичник, који је упућен у тај случај, рекао је да је танкер напао дрон за који се сумња да долази из Ирана. Посада је навела, рекао је неименовани званичник, да је дрон експлодирао.

Према истом извору, посада је током дана пријавила неуспели покушај напада дроном који је пао у воду.

Америчка војска одавно је регистровала да Иран поседује беспилотне летелице које при удару у мету експлодирају, наводи Си-Ен-Ен.

Напад се десио у време појачаних тензија између Израела и Ирана.

Америчка морнарица испратила је брод до луке.