Читај ми!

Vrhovni sud SAD: "Džonson i Džonson" mora da plati 2,12 milijardi dolara odštete

Američki Vrhovni sud odbio je žalbu kompanije "Džonson i Džonson" koja je tražila poništenje odštete od 2,12 milijardi dolara ženama kojima su proizvodi te kompanije, koji sadrže talk, izazvali rak jajnika.

Ovom odlukom Vrhovnog suda ostaje na snazi prošlogodišnja presuda Apelacionog suda države Misuri kojom je kompaniji naloženo da 22 žene dobiju ukupnu nadoknadu od 2,12 milijardi dolara, čime je bio umanjen iznos naknade iz prvostepene presude.

Sud iz Misurija je 2018. godine naredio kompaniji "Džonson i Džonson" da plati odštetu od 4,7 milijardi dolara za 22 žene kojima su proizvodi te kompanije, koji sadrže talk, izazvali rak jajnika.

Nakon šestonedeljnog suđenja, porota je odlučila da tužilje dobiju 4,14 milijardi dolara kaznene odštete i 550 miliona za kompenzacijsku odštetu.

Stručnjaci su svedočili tokom suđenja da je azbest, poznati kancerogen, pomešan sa mineralnim talkom koji je osnovni sastojak "Džonson i Džonson" bebi pudera i proizvoda za tuširanje, a advokati su rekli da su vlakna azbesta i čestice talka pronađene u tkivu jajnika mnogih žena.

Vrhovni sud u Misuriju, najviši sud države, u novembru je odbio da sasluša žalbu kompanije na presudu Apelacionog suda u Misuriju, što je navelo "Džonson i Džonson" da se žali Vrhovnom sudu SAD.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво