Читај ми!

Meksiko: Da li će kandidati preživeti predizbornu kampanju

Do sada neviđeni stepen nasilja tokom predizborne kampanje u Meksiku. Ubijeno najmanje 80 političara, od kojih su trideset dvoje bili kandidati, saopštila konsultantska firma Etelekt. Ukupno zabeleženo 476 napada na političare.

Samo dan pošto je narko-kartel, koji i dalje vodi zatvoreni Hoakin El Čapo Guzman, ubio šefa policije u državi Sinaloa, grupa naoružanih napadača otela je kandidata Zelene stranke Omara Plankartea Hernandesa, piše Informador.

Hernandesu, kandidatu za gradonačelnika Urupana, pripadnici narko-kartela su pre devet godina oteli dvoje dece.

Pred izbore 6. juna, politička scena u Meksiku se naprosto raspala pod pritiskom narko- kartela, čiji se pripadnici smatraju odgovornim za 476 napada na političare, od kojih je 79 bilo sa smrtnim ishodom.

Meksički mediji navode da je nasilje povećano za čak 64 odsto u odnosu na prethodne izbore, što je rezultiralo odustajanjem dvadesetak kandidata.

Čak 25 kandidata je bilo oteto, od čega je jedan ubijen, dok sudbina pretendenta na mesto gradonačelnika gradića Mezakuitik u državi Halisko još nije rasvetljena.

Meksiko početkom juna bira 500 poslanika u Donjem domu Parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika.

Meksički mediji, takođe, navode da se u toj državi u poslednje vreme beleži bezmalo sto ubistava dnevno i da je prethodne godine ubijeno 34.600 ljudi.

Tokom 2020. godine zabeleženo je 604 miliona krađa.    

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи