Čitaj mi!

Policija u Mjanmaru suzavcem i gumenim mecima na demonstrante, više poginulih i povređenih

Najmanje devet demonstranta je poginulo, a nekoliko je ranjeno kada je policija otvorila vatru na njih pokušavajući da razbije protest protiv vojnog udara u više gradova u Mjanmaru.

Dve osobe poginule su tokom sukoba sa mjanmarskim snagama bezbednosti na protestima u drugom po veličini gradu Mandaleju, a jedna osoba je ubijena kada je policija otvorila vatru u Jangonu, rekao je tamošnji svedok.

Četvrta osoba je ubijena u Mjingjinu, navela je za Rojters studentkinja i aktivistkinja Moe Mint Hein.

"Otvorili su vatru na nas. Jedan tinejdžer je pogođen u glavu", rekla je Heinova, koja je tokom sukoba ranjena u nogu.

Lokalni list Moniva Gazeta objavio je da je u gradu Moniva poginulo pet osoba kada je policija otvorila vatru.

Snage bezbednosti takođe su privele oko 300 demonstranata dok su razbijale proteste u Jangonu, izvestila je novinska agencija Myanmar Now. Jedan aktivista rekao je da je među odvedenim nekoliko vođa protesta. 

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje duge redove mladića, ruku na glavu, kako se ubacuju u vojne kamione dok policija i vojnici stoje na straži. 

Portparol vladajućeg vojnog saveta nije odgovarao na telefonske pozive Rojtersa.

Najnovije nasilje usledilo je dan nakon što su ministri inostranih poslova suseda iz jugoistočne Azije zatražili uzdržanost, ali se nisu udružili iza poziva da vojska pusti svrgnutu liderku vlade Aung San Su Ći i obnovi demokratiju.

Najmanje 30 osoba ubijeno je u sukobima posle vojnog udara 1. februara, a uhapšeno je oko 300 demonstranata

Vojska Mjanmara je, nakon što je uhapsila predsednicu najveće stranke Aung San Su Ći i druge funkcionere, preuzela vlast u državi i proglasila vanredno stanje. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">