Читај ми!

На протестима у Мјанмару убијена жена, ухапшено на стотине демонстраната

Полиција је и интервенисала против демонстраната на улицама бројних градова Мјанмара, а једна жена је смртно страдала у граду Монваја, објавили су локални медији након што је изасланик УН у тој земљи позвао светску организацију да примени "сва неопходна средства" и заустави војну хунту која је 1. фебруара извршила пуч. Мјанмар опозовао амбасадора из УН-а.

Истовремено расте неизвесност о судбини премијерке Аунг Сан Су Ћи, која је ухапшена и, према сазнањима медија, држана најпре у кућном притвору, а потом, прошле недеље премештена на непознату локацију, преноси Ројтерс.

У извештајима се наводи да је током данашњих протеста ухапшено и неколико новинара, као и да је полиција испаљивала хице из ватреног оружја у ваздух, користила водене топове и сузавац против демонстраната.

Међу ухапшенима у Мандалаји је један од двојице муслимана чланова Националне демократске лиге. Полиција Мјанмара је данас ухапсила на стотине демонстраната у највећој акцији спроведеној од почетка протеста грађана против војног пуча 1. фебруара.

"Дефинитивно можемо да потврдимо да има стотине ухапшених", наводи се у саопштењу ААПП које је пренео Ројтерс.

Додаје се да је 10 аутобуса са уахпшенима отишло у Инсеин затвор, а да је у сваком возилу било између 40 и 50 особа.

Лидер хунте генерал Мин Аунг Млајнг је изјавио да власти користе минималну силу да разбију демонстрације, иако је до сада убијено најмање троје људи. Сједињене Америчке Државе ће увести санкције особама одговорним за војни пуч који се догодио 1. фебруара у Мјанмару, најавио је председник Америке Џозеф Бајден.

Иако је полиција у престоници Нејпјидоу последњих дана користила водене топове против незадовољних грађана, демонстранти одбијају да се повуку и разиђу. 

Мјанмар опозовао амбасадора из УН: Издао је државу

Амбасадор Мјанмара у Уједињеним нацијама Кјо Мое Тун је опозван, саопштила је државна телевизија Мјанмара, само дан након што је апеловао на УН да употребе "све расположиве мере" да пониште војни пуч од 1. фебруара у којем је свргнута влада, а премијерка Аунг Сан Су Ћи.

Кјо Мое Тун је говорио пред Генералном скупштином Уједињених нација у име ухапшене премијерке Су Ћи и њен владе.

Државна телевизија МРТВ је саопштила да је "издао државу и говорио за незваничну организацију која не репрезентује државу, успут злоупотребивши амбасадорска овлашћења".

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво